Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Statkářka onemocněla, dnes musí podepsat smlouvu k D11

Ludmila Havránková náhle onemocněla. Může přijít o svoje pozemky.
Ludmila Havránková náhle onemocněla. Může přijít o svoje pozemky.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
24. června 2010
14:38

Statkářka Ludmila Havránková má zdravotní potíže a musela vyhledat ošetření v královéhradecké nemocnici. Nemohla se proto dostavit do Prahy na podepsání smluv o pozemcích, které stát potřebuje pro dostavbu dálnice D11.

Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka a potvrdil právní zástupce Havránkové Pavel Černohous.

Ve čtvrtek přitom vyprší vládou určený poslední termín pro podpis smluv, jinak podle vládního usnesení sáhne stát k vyvlastnění. Černohous chce proto navrhnout Ředitelství silnic a dálnic jiný termín.

ŘSD chce podle mluvčí Martiny Vápeníkové udělat vše pro to, aby se dohodnuté smlouvy podepsaly ještě ve čtvrtek. Původní plán bylo podepsání smluv v 11:00 na Ředitelství silnic a dálnic Havránkovou a její sestrou Jaroslava Štrosovou.

"Požádali jsme druhou stranu o sdělení náhradního termínu a budeme informovat vládu. O následcích odkladu nechci spekulovat," řekl k tomu za MD Hanzelka.

Vláda přitom již před několika týdny rozhodla o vyvlastnění pozemků. Rozhodnutí poté ale pozastavila, neboť sestry vyjádřily ochotu jednat a následně ministrům předložily parafované smlouvy.

Dlouhý spor

Spory o pozemky u Hradce Králové se táhnou už 16 let, podpis smluv by je definitivně vyřešil. Dálnice D11 nyní končí tři kilometry před Hradcem a doprava je vedena přes okolní obce.

Připravené dohody počítají s výměnou tří hektarů Havránkové za jiné patřící státu, stát navíc doplatí statkářce zhruba dvacetimilionový rozdíl v tržní ceně a dá jí do pronájmu dalších 130 hektarů pozemků. Štrosová dostane za svých 1400 metrů čtverečních stejně velký pozemek jinde a doplatek zhruba 40.000 korun.

gogo ( 26. června 2010 18:40 )

Zcela souhlasím. Tady se jedná o vykoupení pozemnku za mnohonásobně vyšší cenu v obecném zájmu a z její strany o bezprecedentní vydírání státu. Ještě bych statkářku chtěl upozornit, že rubáš nemá kapsy a že těch lidí, co ji z výše uvedených důvodů proklínají není málo ...

sakra ( 25. června 2010 10:36 )

Vyvlastnit okamžitě pro výstrahu ostatním. Nelze čekat do nekonečna, začnou dělat obstrukce i ostatní a proč ne, když stát přeplatí jednu a druhé ne. Jsou i tací, kteří mají v trase budoucích staveb koupeno třeba jen 40m, protože ze svých funkcí předem věděli, že za několik let dojde k realizaci a zbohatnou.

Shelby16 ( 25. června 2010 00:14 )

nenažranou. Stát se s ní babrá už hezky dlouhou a dostavba potřebné dálnice v národním zájmu kvůli ní stojí !

klika ( 24. června 2010 22:03 )

arthei ( 24. června 2010 21:28 )

V 50tý ch letech to jejich rodině sebrali bez náhrady a drželi hubu, taková byla doba. Tady jí to nechtěl nikdo sebrat, nabízeli jí několikanásobně větší plochu a peníze k tomu. Jenže se jí pořád něco nelíbí. Vám se to kecá, vy v dotčených obcích nebydlíte, kde jezdí kamiony a děti nemají šanci přejít silnici, tu kterou postavili komunisti a vypadá jak tanková dráha, samozřejmě, že je vina i na řidičích, ale tahle silnice vypadá jako rovná, všude je přerušovaná čára a najednou se proti vám vyhoupne auto, i odborníci na tuhle problematiku upozorňovali, prostě kdo to tam zná tak ví, že mohlo být plno lidí naživu kdyby se nemuselo jezdit po špatně udělaný silnici. A plodiny u silnic? Myslíte ty lány řepky, za kterou se lobovalo v parlamentu a bude se přidávat ve větší míře do paliv i když je prokázáno, že se tím ničí motory i ovzduší? Na velikosti mozku nezáleží, na znalosti problematiky ano.

Zobrazit celou diskusi