Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děti prosí Ježíška: Chceme pod stromeček víc peněz pro rodiče

Autor: Helena Lacinová - 
13. prosince 2011
06:48

Dětské dušičky těšící se na vánoční svátky a dárky pod stromečkem zasáhla ekonomická krize. Blesk zjišťoval mezi malými školáky na vánočních trzích v Chomutově, co napsali do dopisu Ježíškovi. Překvapivě nemysleli jen na hračky pro sebe. Často vyslovili přání, aby rodiče našli pod vánočním stromkem víc peněz.

Změnu myšlení dětí pozorují i psychologové. „Vyplývá to z toho, že rodiče v současnosti často před dětmi mluví třeba o obavě ze ztráty zaměstnání, co kdyby,“ říká psychiatrička Džamila Stehlíková.

Děti vnímají úzkost rodičů; když nebudou mít práci a z ní peníze, sníží se i jejich blahobyt. „To, že rodičům peníze přejí, nemusí znamenat, že reálně rodina peníze nemá. V podstatě to skrývá jejich přání mít maminku klidnou a usměvavou, stejně tak tatínka. Spojují si to s tím,“ vysvětlila Stehlíková a poznamenala, že to samé platí o zdraví.

Video  Co si tenhle malý Spiderman přál od Ježíška k Vánocům  - Helena Lacinová
Video se připravuje ...

„Řeší-li se před dítětem problém nemoci a ztráty zaměstnání, vyvolává to u něj stejný pocit obavy a úzkosti jako u dospělých. Není to ovšem na závadu. Je vidět, že děti nejsou rozmazlené, ale solidární. Chtějí pomoci,“ dodala Stehlíková. V Chomutově při zdobení vánočního stromku si děti přece jen vzpomněly i na sebe. A těší se na figurku Spidermana, chodící zvířátka nebo na továrnu s modelínou...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dagma9 ( 13. prosince 2011 16:08 )

V ČR frčí, ukradni co můžeš, dokud je co a po mě potopa.

dagma9 ( 13. prosince 2011 16:06 )

Ano, taková je v ČR realita

black7011 ( 13. prosince 2011 15:36 )

Děti prosí Ježíška: Chceme pod stromeček víc peněz pro rodiče! Ježíšek prosí EU o dotace..

anna1234 ( 13. prosince 2011 15:16 )

Pokud opravdu zaměstnáváš lidi, pak je to především velká zodpovědnost a až tak velká svoboda to také není. Sice si rozhoduješ o určitých věcech, ale jsi ovlivňovaný vnějšími okolnostmi. Mám pocit, že tu akorát rád provokuješ, ale to je asi tak všechno.

dagma9 ( 13. prosince 2011 15:03 )

Děti by si měli přát hlavně zdraví a dobrou práci pro své rodiče a modlit se aby nemuseli makat u takovejch fešáků hubertů co jim dá vydělat akorát na žrádlo a minimum a pak jim ještě nadává do socek. Že těch hubertů pobertů je u nás hodně, kde by byly bez té levné pracovní síly hamti hamti hamouni tobě málo sobě hodně.

Zobrazit celou diskusi