Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Půjčí ČR Unii? Nečasova vláda se cuká

Autor: ČTK, jsim - 
9. prosince 2011
16:25

Eurozóna je v krizi, a tak shání prostředky, kde se dá. K její záchraně mají přispět i půjčky od členských zemí EU, ať už se v nich eurem platí, a nebo ne. Nečasova vláda se však zdráhá půjčku pro Mezinárodní měnový fond (MMF) vyplatit. A není divu - má jít o 89 miliard korun!

Zapojení ČR do záchrany eurozóny sice premiér Nečas zcela nevyloučil, avšak částku 3,5 miliardy euro se mu z českých rezerv uvolnit příliš nechce: "Po diskusi s Českou národní bankou to vidíme jako velmi problematické a velmi těžko akceptovatelné."

Zároveň si však Nečas těžko dokáže představit, že by ČR měla zůstat mimo nějaké zásadní kroky v rámci EU. S odmítavým postojem jednoduše nemůže zůstat sama.

V rámci pomoci pro eurozónu se hovoří o půjčce v celkové výši 200 miliard eur od všech zemí EU. Třičtvrtě částky by mělo jít od těch členů, kteří euro přijali, zbytek však od členů mimo eurozónu, což je i Česko.

Protikrizový summit v Bruselu zatím nic nevyřešil

I dnes přitom probíhá summit Evropské unie v Bruselu, kde se jedná o řešení dluhové krize v eurozóně. Je velmi důležitý, společná měna euro se totiž díky problémům dostala do vleklé krize. Eurozóna skomírá.

Po několikahodinových složitých jednáních se však zatím účelné změny domluvit nepodařilo. Navrhované úpravy totiž měly platit pro všechny země EU bez výjimky. Především Britové se však tvrdě ozvali. Nechtějí, aby se změny kvůli euru týkali i těch, co euro nemají a tak žádali ústupky. Dohoda v rámci celé EU padla!

Proto nyní v úvahu připadá spíš společná smlouva pro země, které do eurozóny patří. To se však zatím netýká ČR. V tom případě prý ale hrozí rozdělení Evropy na dva tábory - země, co euro mají a nemají.

Kolem vznikající smlouvy je však zatím řada nejasností a tak se další spekulace o osudu eurozóny díky složitým jednáním odsouvají.

dagma9 ( 13. prosince 2011 17:14 )

Souhlas

dagma9 ( 13. prosince 2011 17:12 )

Tak v tom s tebou souhlasím.

sydnicka ( 9. prosince 2011 22:17 )

CR je dodnes EU dotovana. Neni na tom nic spatneho zadat, aby konecne po 20-ti letech necim do spolecneho fondu prispela . 3,5 mil.€ neni opravdu moc!!!

sydnicka ( 9. prosince 2011 21:57 )

haken ( 9. prosince 2011 21:30 )

A my zas litujeme, že máme takové Sobotky u koryt!

Zobrazit celou diskusi