Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blesk.cz radí: Jak se nenechat okrást při koupi vánočního stromku

Autor: Kateřina Kycltová - 
13. prosince 2011
05:00

Živý vánoční stromek je symbol sváteční poetiky. Pro někoho ale také symbol snadného zisku. Aby právě ve vašem případě zůstalo u toho prvního a za férovou cenu, měli byste mít na paměti několik rad. Lze je shrnout do tří slov: měřidla, účtenky, ceníky. A ještě něco – i vánoční stromek lze reklamovat!

Než si půjdete vybrat dočasnou ozdobu svého obýváku, nezapomeňte na několik důležitých zásad. „Ptejte se prodejce, odkud stromek je. Ty české totiž nebyly uchovány v chladicích boxech a vydrží tak déle,“ poradila nám prodejkyně stromků Věra Kahornová.

Pravidel je však víc. „Obchodníci musí mít k dispozici ověřené měřidlo, aby si zákazník mohl stromek přeměřit. Vyplatí se ho využít. Dále je důležité nechat si vystavit doklad o koupi. V případě policejní kontroly tak máte důkaz, že jste stromek koupili, ne ukradli,“ přidala další zásady Šárka Balková z České obchodní inspekce. Zkontrolujte si také, zda má prodejce viditelně vystavený ceník. Jednak to svědčí o solidní firmě a jednak si můžete oprávněnost požadované sumy překontrolovat.

Stromek lze reklamovat

Pokud nebudete s nákupem spokojeni, obraťte se na Českou obchodní inspekci. Stromek lze u prodávajícího reklamovat, budete však muset dokázat, že jste jeho poškození nezpůsobili nevhodným zacházením vy.

Dobře si také rozmyslete nákup stromku v květináči. „Mnoho lidí po nich sahá s myšlenkou, že si ho později vysadí na zahradě. Pouze malé procento se však ujme,“ řekl Blesku František Valdman. U části těchto stromků byly totiž osekány kořeny tak, aby se do květináče vešly…

Jedle kavkazská a smrk pichlavý. To jsou dva nejprodávanější druhy vánočních stromků. Celkově se jich u nás ročně prodá přes milion!

tabulku tabulku | Blesk

Objednávat jde i přes internet

Hitem svátků je objednávání stromků přes internet. Stačí si trochu připlatit a zabalený vám ho přivezou až domů. „Stromky prodávám přes internet už zhruba tři roky. Letos je však zájem zatím největší. Například třímetrové jedle už máme vyprodané,“ uvedl Jiří Špaček, který v Praze nákup vánočních stromků on-line zavedl. Dvoumetrovou jedli i s dopravou po metropoli je u něj možné koupit za 2600 korun.

vilaamalka ( 13. prosince 2011 10:29 )

Když se nechceš nechat okrást, ukradni si stromek sám.

amalka15 ( 13. prosince 2011 09:56 )

A co takhle náhodou, kdyby se zapojily kontrolní orgány, aby se zlodějny nekonaly? Když někdo potřebuje stromek tak si ho koupí, kam půjde jinam? Okradou ho všichni, na stromku na rybách, kam se člověk podívá. Už vidím jak si vystojím frontu na ryby a pak se s ním hádám o pade a půjdu jinam, kde mě okradou ještě víc.... Není zde něco špatně???????????

dfghjk ( 13. prosince 2011 08:34 )

Takové rady může rozdávat každý, kdo má do ***e díru, rači nám Blesku poraď, jak se nenechat okrást při nákupu uhlí, když ti ho vyklopí na dvůr a ty na první pohled vidíš, že tě pěkně odrbali.

Zobrazit celou diskusi