Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Klokan Vendelín stále uniká: Honí ho dvacet lidí

Autor: Jiří Čada, ljšk - 
12. prosince 2011
21:09

Marné byly v pondělí další pokusy odchytit na 93,5 kilometru dálnice D1 klokama Vendelína. Klokan tasmánský už v blízkosti dálnice tráví na svobodě třetí týden, po té co z nedaleké obce na Humpolecku utekl své majitelce.

Vendelín si v pondělí znovu před zhruba dvacítkou dobrovolných naháněčů svoji svobodu uhájil.

„Naše hlídky se už odchytu účastnit nebudou. Policisté pouze na dálnici monitorují situaci, aby zvíře neohrozilo bezpečnost řidičů,“ informovala Blesk.cz mluvčí krajských policistů na Vysočině Dana Čírtková. Ta také Blesk.cz potvrdila, že jakákoliv vzniklá škoda, kterou volně pobíhající klokan na dálnici způsobí, půjde na vrub jeho majitelky. „Ta si zvíře měla dostatečně zajistit, aby neuteklo,“ dodala policejní mluvčí.

Nepomohla ani vystřelovací síť

V pondělí si na klokana vyšlápli i pracovníci Ligy na ochranu zvířat s vystřelovací sítí. „Bohužel v hustém lesním porostu, kde se klokan stále pohybuje s odchytem do sítě nemáme šanci,“ rezignoval asi po více než hodině neúspěšného lovu Pert Ondráček. Ze speciální odchytové pušky vystřeli sice na Vendelína hned několikrát, pokaždé však síť uvízla ve větvích stromů a keřů.

„Potlouká se kolem dálnice, protože lidé z projíždějících aut vyhazují za svodidla odpadky a on se jimi živí. Nedá se nic dělat, zítra až se znovu uklidní ho uspíme narkotizační střelou,“ rozhodl za majitelku klokana jeden z organizátorů včerejší naháňky.

Několikátý den už klokana u dálnice přikrmuje pečivem také Ladislav Váňa, ze záchranné stanice zvířat v Kletečné u Humpolce. „Já bych ho naučil chodit na žrádlo na jedno místo a pak bych ho odchytil do sítě, nebo odchytové klece,“ míní Váňa. Vendelín miluje pečivo. Ze všeho nejvíce prý čerstvou vánočku.

jakub-moravec ( 13. prosince 2011 05:53 )

Petře,ale klokan to tak nechce, chce mít svobodu,na rozdíl od nás.

jakub-moravec ( 13. prosince 2011 05:50 )

Klokan utekl proto, chce Kalouska strčit do kapsy

liwa ( 13. prosince 2011 02:37 )

Vyserte se na klokana kdo to má platit?

petr11 ( 13. prosince 2011 01:00 )

...nebylo by jednodušší, dávat mu žrádlo na jedno místo a až si zvykne, jej odchytit, než ho honit po lese?

Zobrazit celou diskusi