Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zachraňte klokana Vendelína: Blíží se hon!

Autor: Jiří Čada, evakk - 
13. prosince 2011
22:49

Už třetí týden tráví klokan Vendelín (2) na svobodě u dálnice D1. Zatím všechny dosavadní pokusy klokaního tuláka odchytit a vrátit ho zpět majitelce do Dubí nedaleko Humpolce vyšly naplano. Tentokrát však Vendelínovi jde skutečně o krk! Na příští týden v revíru v blízkosti 93,5. kilometru dálnice D1, kde Vendelín za dálničními svodidly na sebe poutá pozornost projíždějících řidičů, chystají myslivci velký hon.

„Pokud ho včas neodchytí, hrozí, že ho lovci vytlačí až na dálnici, a to by byl malér, nebo ho někdo z nich omylem střelí,“ informoval Blesk jeden z lesníků.

V pondělí se Vendelín obratně vyhnul nejen vystřelovací odchytové síti, ale i kruhové leči několika desítek dobrovolníků. V lese se chová ostražitě, přesto zatím vždy zvítězila jeho zvědavost a klokan se pronásledovatelům alespoň na chvíli ukázal.

„Miluje pečivo, vánočku a tvrdé rohlíky. I ta nejkrutější zima tady na Vysočině je pro něho snadno snesitelná proti podmínkám v horách Tasmánie, odkud pochází,“ řekla včera Blesku sestra majitelky klokana, která se o Vendelína doposud starala.

V úterý měla konec jeho exhibicím u dálnice učinit narkotizační střela. Vendelín se však jako naschvál celý den lovcům neukázal. „Pokud ho v několika nejbližších dnech neodchytíme, pokusíme se zařídit odložení toho chystaného honu,“ míní šéf Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček. O úspěchu své snahy, zastavit »nadržené « nimrody však sám není příliš přesvědčen.

„Střelby se nebojí, když na Silvestra začne ohňostroj, všichni psi ve vsi se míní strachy zbláznit, ale Vendelín stojí na zahradě a zálibně pozoruje ten rachot,“ vzpomínala na nevšední reakce klokaního výrostka jeho ošetřovatelka.

Snad si ho tedy myslivci při honu nespletou s lovnou zvěří.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi