Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Klokan Vendelín utekl ze žalu, ohrožuje řidiče na D1

Autor: Jiří Čada, Kjos, ČTK - 
7. prosince 2011
13:34

AKTUALIZUJEME: Provoz na dálnici D1 ohrožuje nezvaný host. Policisté se na Pelhřimovsku potýkají s uprchlým klokanem. Blesk.cz se podařilo zjistit, že utekl své majitelce poté, co mu zemřela matka. Odchyt zvířete se stále nedaří, klokan Vendelín stále uniká.

U dálnice D1 na Pelhřimovsku se už druhý týden pohybuje klokan. Ve středu dopoledne se objevil na 93,5. kilometru na Vysočině. Na místo ihned vyrazila odchytová služba. Zvíře může totiž ohrozit provoz na dálnici.

Mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová řekla, že jim žádný z jejich tří klokanů nechybí. Dodala ale, že už minulý týden se na ně obrátilo několik lidí, kteří viděli v okolí klokana. Podle Kosové jde zřejmě o klokana rudokrkého.

Reportérovi Blesku se podařilo zjistit, že klokan nese jméno Vendelín a asi před 14 dny utekl své majitelce z Dubí u Humpolce. Klokaní puberťák prý zmizel poté, co mu zemřela jeho matka.

Přestože do odchytové akce byly ve středu zapojeny dvě policejní hlídky a jeden hajný se psem, klokana se jim dopadnout nepodařilo. Proto byli povoláni navíc hasiči, aby aspoň utvořením rojnic klokana zahnali co nejdál od dálnice.

Podle policie, která dostává hlášení o klokanovi a vyjíždí k odchytu téměř ob den, je klokan po 14 dnech na svobodě agresivní. Při setkání s ním hrozí, že bude kousat a kopat.

Klokan rudokrký získal své jméno podle narudlého zbarvení krku a na plecích. Pochází z jihovýchodní Austrálie. Den tráví ukrytý v lese nebo ve stepi. Nejaktivnější je za soumraku a v noci, kdy se pase.

wojtylak ( 11. prosince 2011 12:55 )

povolejte breivika ten ho dostane.

anna1234 ( 7. prosince 2011 14:50 )

klarkys ( 7. prosince 2011 12:43 )

nejlepší je ten popis pod fotkou policajta-"klokan"

vilaamalka ( 7. prosince 2011 11:04 )

To by bylo masa zadarmo!

Zobrazit celou diskusi