Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pikle kmotrů: Kdo ovládne Prahu?

Autor: Eva Pospíšilová, Jan Vávra - 
30. listopadu 2011
10:46

Pražská ODS je ve válce! Dva znepřátelené tábory bojují o moc nad hlavním městem. Zatím vítězí lidé kolem současného primátora Bohuslava Svobody, který po úspěšné rošádě na radnici začal čistit městské firmy od "nepřátel" – dozorčí radu dopravního podniku opustili Milan Richter a Dalibor Mlejnský (oba ODS).

Chystá druhá strana kolem kmotra" Tomáše Hrdličky odvetu? Na tajnou schůzku do Obecního domu si pozvali i náměstka policejního prezidenta Vladislava Husáka…

Pondělí, tři hodiny odpoledne. Před "Obecňákem" více než nápadně parkují dva mercedesy. Mohou si to dovolit. Patří dvěma vlivným podnikatelům Tomáši Hrdličkovi a Romanu Janouškovi. Druhý zmíněný po chvíli opouští budovu. Po necelé hodině se pak dveře otevírají znova. Z útrob historického domu vychází bývalý pražský primátor a současný poslanec Pavel Bém. Zdá se, že v Obecním domě je "zašitých" mnohem víc lidí, než se zdálo na první pohled.

To se nakonec potvrzuje. Z budovy před půl sedmou večerní vychází pražský zastupitel Rudolf Blažek, následují jej Milan Richter a Boris Šťastný, současný šéf pražské ODS. Nakonec se ve dveřích objevuje i Hrdlička. Není ale sám. Doprovází jej dokonce bývalý policejní prezident a současný náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Vladislav Husák!

Co spolu řešili? Moc nad metropolí! Není tajemstvím, že lidem kolem Borise Šťastného leží v žaludku primátor Bohuslav Svoboda. Minulý týden se ho snažili odstavit od moci, když ukončili koalici s ČSSD. Svoboda je ale převezl, bleskurychle sestavil novou koalici s TOP 09 a u vesla se udržel.

Jedním z témat hovoru asi bylo – vzhledem k přítomnosti Husáka – dramatické zatčení šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše kvůli úplatkům.

Důvodem schůzky mohla být také čistka v dozorčí radě dopravního podniku, kterou musel opustit "jejich" Milan Richter.

Většina z aktérů schůzky mluví o náhodném setkání, pouhém pozdravení se. Lidé od primátora Svobody ale mají jasno: „Jsme ve válce. Lidé kolem Tomáše Hrdličky chtějí zpět k moci. V nejbližší době se nejspíš pokusí zdiskreditovat primátora a jeho lidi. Budou se snažit vymyslet na ně nějakou špínu,“ řekl Blesku zdroj z radnice.

Premiér Petr Nečas je vůči dění v pražské ODS nad věcí. „Neobávám se rozštěpení,“ napsal Blesku.

Kdo je kdo z noční schůzky

Tomáš Hrdlička (43), ODS Tomáš Hrdlička (43), ODS | Foto Blesk
Tomáš Hrdlička (43), ODS, podnikatel, politik a údajný "kmotr kmotrů"

Nemá v politice žádnou významnou funkci, je pouze členem regionální rady ODS Praha. Přesto je považován za hlavu tzv. krajských kmotrů. Sám tvrdí, že se živí provozováním benzinových pump a politiku dělá jen pro zábavu.

Co tvrdil o setkání

„Měl jsem v Obecním domě domluvenou schůzku s jedním kolegou. Za dobu, co jsme v restauraci seděli, se tam vystřídalo asi patnáct lidí, se kterými se znám. Tedy žádnou konspirační schůzku (mimochodem, musel bych být blázen) jsem v tomto veřejném restauračním zařízení neměl. A co jsem řešil s Husákem? Nic. Šlo o rozhovor typu ahoj, dlouho jsme se neviděli, co rodina atd. Jak říkám, jako s jinými. Myslíte, že kdybychom chtěli něco řešit, tak se potkáváme v Obecním domě? Vždyť je to nesmysl.“

Vladislav Husák (46) Vladislav Husák (46) | Foto Blesk
Vladislav Husák (46), náměstek policejního prezidenta

U policie pracuje od roku 1985. V letech 2005 – 2007 byl policejním prezidentem. Proslavil se jízdou po dálnici rychlostí 190 km/h v době, kdy si řidiči zvykali na bodový systém. Na šéfa policie rezignoval kvůli prošetřování jeho role v kauze biolíh.

Co tvrdil o setkání

„S Hrdličkou a dalšími jsem neřešil vůbec nic. Jednalo se o náhodné setkání, zahlédl jsem je a chtěl jsem je pozdravit, případně prohodit pár slov, což jsem učinil. To je vše.“

Boris Šťastný (41), ODS Boris Šťastný (41), ODS | Foto Blesk
Boris Šťastný (41), ODS, poslanec, šéf pražské ODS, lékař a podnikatel

Je jedním z »otců« pražské koalice ODS a ČSSD. Proslavil se jako předkladatel antikuřáckého zákona. Je osobním přítelem prezidenta Václava Klause. Podniká v obchodu se sportovními potřebami.

Co tvrdil o setkání

„Nová koalice na radnici je naštěstí hotová a není o čem dál v té věci jednat. Zastavil jsem se na odpolední kávu za kolegy. Šlo o neformální rozhovor, žádné jednání. Já nejednám po kavárnách, ale v kanceláři. S panem Husákem, který se tam nevím odkud zjevil, jsem prohodil pár zdvořilostních vět.“

Roman Janoušek (43) Roman Janoušek (43) | Foto Blesk
Roman Janoušek (43), podnikatel a druhá hlava "krajských kmotrů"

Má blízké vazby na bývalého primátora Pavla Béma. V roce 2006 mu pomáhal s volební kampaní. Spoluvlastní fi rmy, které získaly miliony z veřejných peněz. S médii už léta nemluví. Kamarád Tomáše Hrdličky.

Co tvrdil o setkání

Neřekl nic, na dotazy Blesku včera nereagoval. S médii totiž zásadně nekomunikuje.

Pavel Bém (48), ODS Pavel Bém (48), ODS | Foto Blesk
Pavel Bém (48), ODS, poslanec, bývalý primátor, psychiatr, horolezec

Prahu vedl v letech 2002 – 2010. Právě za jeho vlády získali "krajští kmotři" na radnici vliv. Kritici mu nejvíce vyčítají názorový obrat v případě Kaplického blobu a předražené projekty Opencard a tunel Blanka.

Co tvrdil o setkání

Na SMS dotaz Blesku reagoval: „Dobrý den, nejspíš jste chtěl poslat esemesku někomu jinému, já neměl včera schůzku v Obecním domě s panem Husákem.“

Milan Richter (36), OD Milan Richter (36), OD | Foto Blesk
Milan Richter (36), ODS, starosta Prahy 10, podnikatel

Do roku 2006 byl neznámý, pak se náhle stal pražským radním pro kulturu. Proslavil se zejména vztahem s bývalou Miss World Taťánou Kuchařovou. Podniká v oblasti luxusní módy.

Co tvrdil o setkání

„Měl jsem schůzku na kávu s Borisem Šťastným. Neřešili jsme nic pracovního. S panem Husákem jsem tam schůzku neměl.“

Rudolf Blažek (43), ODS Rudolf Blažek (43), ODS | Foto Blesk
Rudolf Blažek (43), ODS, náměstek ministra obrany, šéf zastupitelů ODS

Osm let dělal náměstka primátora Pavla Béma. Předtím pracoval jako ředitel pražské městské policie – stal se jím ve 24 letech. »Kmotři« by ho rádi viděli v křesle pražského primátora.

Co tvrdil o setkání

Na opakované dotazy Blesku včera nereagoval.

Bohumil Doležal, politilog: Mají se politici scházet v šeru?

„Politika se dá dělat dvojím způsobem : buď jako utajované schůzky »mocných« v šerých zákoutích (to je způsob dejme tomu revoluční, a zjevně i případ setkání, které Blesk zdokumentoval), nebo na setkáních, která mají svá pravidla, kde je přesně dáno, kdo tam má co dělat a kdo ne, každý z účastníků ví, co může a co nesmí, kde se jedná a hlasuje v rámci možností veřejně, z jednání pořizuje zápis a závěry jsou k dispozici veřejnosti. Je v zájmu nás všech, aby politiky na první způsob bylo co nejméně. Od toho, aby se jednání, na nichž o něco jde, nedala ututlat, jsou tu média, tedy i noviny. Lidé mají právo být pokud možno podrobně informováni a politici naopak nemají právo něco pytlíkovat za jejich zády. Takže co se nám to tu vlastně sešlo: Bratrstvo kočičí pracky?“


gogo ( 30. listopadu 2011 21:47 )

nebojte se... KT mám OK ... To jen si takto musím písemně ulevit... toto není žádná hysterie... jen popis reálu .... spím dobře... ale děkuji za starost o mé zdraví...

stastnyjim ( 30. listopadu 2011 20:42 )

Gogo proboha, ať vás neklepne. Copak v žádný jiný straně nejde v první řadě o moc. To akorát komunisti zase chcou pracovat pro pracující lid a být jeho předvojem. Jinde to je jasně vo korytech. A ještě rada proti hysterii prej pomáhá studeným mokrým hadrem párkrát plácnout přes ... řekněme obličej.

letajici_svec2 ( 30. listopadu 2011 18:28 )

do raději nikde neprezentujme, že si 700 tis rodin napujčovalo na lichvu..jinak budem stejni blbci jak ti negři v USA..to bych raději taktně zamlčel, spíš dejme na transparenty "Kdo neskáče není Čech !"

letajici_svec2 ( 30. listopadu 2011 18:25 )

kde můžu zaregistrovat naši uliční buňku..jsme schopni postavit barikádu z beden od banánů a co zbude flašek od šampáňa ze Silvestra, tak vyrobíme Molotovy koktejly..Váš "Hněv vLídlu"

letajici_svec2 ( 30. listopadu 2011 18:19 )

a kdo by měl o té lůze rozhodovat? Olašský král nebo kdo? Na vychytralé Pepíky je potřeba ještě vetší chytráky... a to tahle "pseudosicilská" banda je.

Zobrazit celou diskusi