Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opičáka čeká vyhnanství, na cestu ale dostane partnerku

Autor: Pavel Ryšlink, Kjos - 
23. listopadu 2011
06:47

Doživotní vyhnanství, takový je verdikt ošetřovatelů olomoucké zoo nad tamějším makakem červenolícím Schimpim, který loni v srpnu uprchl s parťákem Tatikem. Po půlročním pobytu ve vazbě (karanténě) ošetřovatelé rozhodli, že se opičák už nemůže vrátit mezi původní tlupu makaků, protože by takový návrat zřejmě nepřežil. Nechce-li strávit zbytek života sám za mřížemi, bude muset ze zoo pryč.

„Byl pryč příliš dlouhou dobu. Kamarádi v tlupě už na něj zapomněli a považovali by ho za cizince. Ostatní samci by ho s největší pravděpodobností zmasakrovali,“ vysvětlila Blesku.cz mluvčí olomoucké zoo Hana Labská a dodala: „Proto jsme tohoto opičáka dali do nabídky volných zvířat pro ostatní zoologické zahrady. Předpokládáme, že zájem bude zřejmě ze zahraničí.“

Vyhnanství bude pro útěkáře výhra

Přestože vyhnanství má být určitým trestem, pro Schimpiho to zřejmě bude znamenat začátek daleko šťastnější životní etapy. V exilu si totiž pravděpodobně výrazně polepší. S velkou pravděpodobností se totiž stane vůdcem nějaké nové tlupy.  „Dá se očekávat, že o něj projeví zájem někdo, kdo chce začít s chovem těchto opic. My proto v takovém případě dáme se Schimpim i vhodnou samičku. On tak potom bude moci být hlavou nové rodinné tlupy, kterou založí,“ prozradila mluvčí olomoucké zoo Labská. Vyloučeno prý přitom není, že samiček na založení nové tlupy dostane opičák víc.

Na útěku jako Saudance Kid a Butch Cassidy

Schimpi využil se svým kamarádem Tatikem situace, kdy loni v srpnu za rozsáhlé krádeže pobývali v detenční ohradě, oddělené od volného výběhu makaků v olomoucké zoo. Ve chvíli, kdy řemeslníci opravovali elektrický ohradník a na chvíli vypli proud, opičáci uprchli. Zpočátku se drželi spolu v okolí Olomouce. Živili se pleněním zahrádek a krádežemi pečiva jiných potravin v okolí obchodů. Později se však rozdělili a Schimpi se vydal do Čech. Jeho trasa byla Pohořany, Jívová, Libina, Rešovské vodopády, Rýmařov, Lanškroun, Svitavsko, Blanensko, Letovice u Brna, Bystřice nad Pernštejnem, Jihlavsko a Lidibořice u Chrudimi.

V únoru sklapla klec

Po půlročním putování severní Moravou a východními Čechami se olomouckým ošetřovatelům podařilo Schimpiho chytit. Putoval do vazby v karanténním bloku v domovské zoo. Ošetřovatelé čekali, jak se aklimatizuje. Nyní je jim jasné, že mezi původní tlupu už nemůže.

Druhý makak Tatik je stále na útěku. Podle posledních informací se pohybuje ve vojenském prostoru Libavá a jeho okolí.

Na Svatém Kopečku žijí jako v Japonsku

Makak červenolící (Macaca fuscata) neboli také japonský (nihonsaru) je domovem v Japonsku kde žije ve stejném podnebním pásmu v jakém se nachází ČR. Má červenou hlavu a uši , dlouhé licousy a bradku, dlouhé ruce, nohy a převážně hnědé (někdy až světle černé) oči. Tělo makaků červenolících měří 50-75 cm, ocas 25-30 cm a samice váží kolem 9 samec 11 kg.

Olomoucká zoo chová tato zvířata v otevřeném výběhu, kde mají stejné podmínky, jako ve své domovině.To však s sebou nese riziko častých krádeží. Nepozorným návštěvníkům občas drzí makakové berou čepice, lahve s pitím, fotoaparáty či mobilní telefony.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi