Mladší z opičáků Fuku-čan podává hostům nahřátý ručník, jímž si podle japonského zvyku otírají ruce předtím, než si objednají japonskou pálenku saké.

Také Jat-čan, kterému je asi 12 let, podává zákazníkům ručník, navíc ale také servíruje drinky.

"Jat-čan to odkoukal ode mne, sledoval mě při obsluze v restauraci," vysvětlil třiašedesátiletý majitel restaurace Kaoru Ocuka.

Obě opičky jsou domácí mazlíčci a k práci v hostinci dostaly požehnání úřadů. Pracují nanejvýš dvě hodiny denně a hosté jejich služby oceňují spropitným ve formě vařených sojových bobů.

"Ti opičáci jsou lepší číšníci než někteří lidé," prohlásil host Takajoši Soeno.

Pro některé zákazníky jsou cvičené opice velkou atrakcí, a tak Ocuka, který si letos opatřil tři další zvířata, doufá, že se mu podaří stejně dobře je vyučit.

"Objednali jsme si další pivo a jeden z nich nám ho přinesl! Je úžasné, jak rozumějí lidské řeči," libovala si jednasedmdesátiletá penzistka Miho Takikaw, která prý do hospůdky chodí zejména kvůli šikovným opičkám.