Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bezbranné gorilí mládě: Maminku jen tak neuvidí!

Autor: Kjos, Tereza Hořínková - 
9. listopadu 2011
12:10

Bezesnou noc mají za sebou v pražské zoologické zahradě. Poté, co gorila Bikira (16) v úterý večer porodila svoje prvorozené mládě a odložila ho, museli se o novorozeně postarat lékaři. Gorilátko (zřejmě sameček) tak strávilo celou noc v inkubátoru a zůstane tam nejspíš ještě hodně dlouho. „Je v kritickém stavu, nemůžeme ho vyndat. Začalo by okamžitě ztrácet tělesnou teplotu,“ řekl smutným hlasem ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Mládě je stále v inkubátoru a téměř jistě si v něm pobude delší dobu. "Že by se mohlo podařit vrátit jej Bikiře, je již téměř vyloučené. Hledáme nyní možnosti, jak jej odchovat a vrátit mezi gorily, aby mohlo prožít plnohodnotný život," informoval Blesk o aktuálním stavu gorilího mláděte ředitel Bobek s tím, že v 17 hodin proběhne v zahradě velká porada o dalším postupu. Mezitím se Bikira vrátila zpět do svojí skupiny.

Chovatelé nejdříve uvažovali o tom, že se v noci pokusí mládě samici vrátit, nakonec ale od toho upustili. A nezkusí to ani během dne. „Byli jsme nuceni to zrušit. Mládě i nadále zůstává v inkubátoru. Budeme ho celý den sledovat,“ doplnil Bobek.

Gorilátko nyní sledují i doktoři, kteří si myslí, že problém s termoregulací souvisí s předčasným porodem. Původně totiž chovatelé očekávali porod až začátkem prosince.

Gorily patří k nejoblíbenějším zvířatům pražské zoo, jsou odchovány bez kontaktu s lidmi. Dosud v zoo odchovali tři gorilí potomky, všechny porodila samice Kijivu. Problémy s porodem Bikiry chovatelé očekávali, protože samice byla odchována lidmi.

Bikira se narodila 12. srpna 1995 v Amsterodamu. V listopadu 1995 byla zařazena do skupiny mláďat ve Stuttgartu, o tři roky později se přestěhovala do Belfastu, odkud v minulém roce přišla do Prahy. Otcem je samec Richard, který se narodil na den přesně před dvaceti lety. Jeho narozeniny slavila zahrada v neděli.

alzbeta59 ( 10. listopadu 2011 04:28 )

jestli ho v tom inkubatoru nechaji jen tak a nebudou ho brat na ruky, chovat a objimat ho tak jim asi umre. Mladata potrebuji dotek vice nez cokoliv jineho. Podle meho nazoru ho matka otvrhla protoze byl narozeny predcasne zviratka na toto maji desne vyvinuty cit. Podle zakonu prirody prezivaji pouze ti zdravi. Ja to videla u moji fenky dobermana. Mela 11 stenatek a jedno vazilo o 1/2 min nez ti ostatni. A matka ho vedome odstrakavala do kouka zatimto o ty ostatni se velice peclive starala. V prirode je toto velice nomralni.

lysohlavek02 ( 9. listopadu 2011 22:53 )

kudlabába..něco o tom víš ty opičí potrate..

kathryn ( 9. listopadu 2011 22:37 )

Doufám, že to gorilí mládě přežije.

inkanela ( 9. listopadu 2011 18:58 )

chudáček..jak instinktivně natahuje ručičky. je mě to líto. doufejme že bude na vše dost silný

bobina ( 9. listopadu 2011 15:44 )

bolestí zaskočená prvorodička , jako příčinu bolesti vidí v mláděti a tak ho odvrhla! Snad se chudinka čapne a bude dobrý klučík!

Zobrazit celou diskusi