Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novorozené gorilí mládě v pražské zoo bojuje o život, matka ho odvrhla!

Autor: evak, ČTK, Tereza Hořínková - 
8. listopadu 2011
19:58

Samice gorily nížinné Bikira v úterý vpodvečer v pražské zoo porodila své první mládě. O gorilí miminko se ale nestará a odložila ho. Chovatelé se rozhodli mládě odebrat. Nyní je již mládě v inkubátoru.

"Situace se velmi zkomplikovala tím, že Bikira své mládě odložila," řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Chovatelé podle něj potíže očekávali, protože samice byla odchována lidmi. "Nemá zkušenost, kterou by zažila na vlastní kůži," dodal.

Gorilí mládě se snažilo na sebe upozornit a proto mávalo a volalo svoji mámu. Toho si všimla Moja, která se mu snažila dělat společnost.

Po skoro pěti hodinách, co leží malé gorilátko zahrabané ve slámě se rozhodl ředitel ZOO Praha, že Bikiře mládě odeberou. „Chystáme se na oddělení goril. Mládě odebereme a pak jej zkusíme dát v jedné z "ložnic" Bikiře,“ informovala Blesk ředitel zoo. Prozatím chovatelé odnesli podchlazené mládě do inkubátoru.

V pražské zoo dosud potomky odchovala pouze samice Kijivu, která porodila již tři mláďata. První z nich, Moja, se stala celebritou. Mládě další samice Kamby uhynulo před čtyřmi lety při porodu.

sakra ( 9. listopadu 2011 08:36 )

Jako vždy. "Pirát" na dálnici je cigán, tak diskuzi NEOTEVÍRAT!!!

divenka ( 8. listopadu 2011 22:26 )

případů kdy mládě v ZOO matka zavrhne je asi hodně, vždyť ta zvířata nejsou v přirrozenémprostředí, nemají potřebný klid a některá ani stravu odpovídající přřesne tomu co mají ve volné přírodě, stravu mají kvalitní to ano, ale přizpůsobenou možnostem ZOO. Opičátku přeji, aby bylo zdravé, dobře se vyvíjelo a aby mělo štěstí na šťastný budoucí odchov.

w.mojko ( 8. listopadu 2011 21:43 )

Mládě odložila,protože byla odchována lidmi...presný dôvod-ľudia sú totiž oveľa horší od zvierat..

Zobrazit celou diskusi