Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Den s gorilami: Snídaně s Richardem, zlobení s Kiburim

Autor: Jan Horák, apk - 
24. října 2010
14:05

Co patří k jednomu z největších zážitků v pražské zoologické zahradě? Určitě pohled na roztomilého půlročního goriláka Kiburiho. Jeho nemotorná snaha vyrovnat se starším sourozencům v lezení po lanech dokáže vykouzlit úsměv na tváři každému návštěvníkovi pavilonu goril. Redaktor Blesk.cz navštívil gorilí rodinku a strávil s ní celý den. Jak to probíhalo?

Pozorovat zvířata patří k jedněm z nejrozkošnějších zážitků. Redaktor Blesk.cz strávil den pozorováním goril v pražské zoologické zahradě.

GORILÍ DEN: OD BUDÍČKU PO VEČERKU

7:00 BUDÍČEK!

Gorily nížinné v pražské zoo vstávají kolem sedmé ráno. Někdy se vzbudí i o hodinu dřív. Ošetřovatelky pro ně v této době chystají krmení. Při návštěvě Blesk.cz se o gorily staraly celkem tři ženy. Nejzkušenější z nich byla Iveta Beličáková. „U goril v Praze jsem pět let. Jako ošetřovatelka pak pracuju šestnáct let,“ říká.

8:30 ČAS NA SNÍDANI

Kromě několika druhů ovoce a zeleniny si gorily pochutnávají i na listech a větvích z třešně, vrby, trnky a ostružiníku. „Potom se provádí generální úklid klece. Tam se jim rozhodí další krmení,“ doplňuje ošetřovatelka goril Iveta Beličáková.

10:00 PŘICHÁZEJÍ NÁVŠTĚVNÍCI

V pavilonu goril se hromadí první návštěvníci. Jedná se zejména o učitelky a děti ze základních škol.

10:40 RICHARD SE CPE NEJVÍC

Gorilí tlupa stále hledá a dojídá zbytky potravy. Nejvíce toho spořádal vůdce tlupy, samec Richard, který našemu fotografovi takhle krásně zapózoval.

10:50 MLÁĎATA SI HRAJÍ

Po snídani si mláďata začínají hrát na lanech. Nejmenší půlroční gorilí sameček Kiburi se vozí dospělým jedincům na zádech a mazlí se s nimi.

11:25 GORILY SI DÁVAJÍ ŠLOFÍKA

Mláďata Tatu a Kiburi lezou do náručí dospělých samic Shindy a Kijivu. Samec Richard odpočívá v ústraní na vyvýšeném místě, kde vypadá jako král.

Gorilí škádlení

12:35 KIBURI MÁ ROUPY

Mláďata už polehávání nebaví a začínají skotačit. Nejaktivnější je nejmenší Kiburi, který se sourozencům snaží ukázat, že má na to lézt po lanech stejně jako oni. Je u toho však roztomile nemotorný.

12:45 SAMIČKY ZLOBÍ RICHARDA

Před obědem Richard prohnal s vyceněnými zuby samice po celém pavilonu. Nelíbilo se mu totiž, že dolézají na místečko, kde v tu dobu dostává oběd. „No jó, Ričí, holky tě zloběj, viď. Musíš si je srovnat,“ uklidňuje vůdce gorilí tlupy Beličáková. Vypadá to, že její slova Richarda uklidňují. Rozumí dokonce povelům. Ošetřovatelce například přinese okousané větvičky.

13:00 PODÁVÁ SE OBĚD

Gorily mají k obědu mix vařeného bramboru, vejce, mrkve a tvarohu. Metrák a půl vážící Richard se nechává krmit lžící přímo od ošetřovatelky. Vybudovat si s gorilou takové pouto trvá až rok. Pražské gorily věří ošetřovatelce Ivetě Beličákové už natolik, že jí svěřily do péče mládě Kiburiho už pár týdnů po narození. „Když vidíte, že oni vám ho tam nechají a jdou pryč... To je obrovská důvěra, protože oni chrání mláďata za cenu života,“ vysvětluje.

14:30 GORILY NA SENĚ

Po obědě se dospělé gorily opět válely v seně. Mláďata si mezi sebou hrála. Samičky je jedním očkem sledovaly, aby se jim nic nestalo. Gorily nejsou při návštěvě Blesk.cz moc akční možná i proto, že jsou trochu nastydlé.

Na kutě se jde brzy

15:00 ODPOLEDNÍ SVAČINKA

Gorily dostaly svačinku složenou z jablka, pomeranče, broskve, kiwi, okurky, rajčete, papriky a mrkve. Po pavilonu jsou jim opět rozhozeny větve.

18:00 ZAVÍRÁME, JDEME NA KUTĚ!

V tuto dobu se pavilon goril zavírá. Zvířata se už totiž ukládají ke spánku. Až do rána spí přímo v pavilonu. Ošetřovatelkám ale ne vždy v tuto dobu končí práce s gorilami. „Je to pro mě taková druhá rodina. Kdykoliv se tady cokoliv děje, třeba jsou zvířata nemocná, tak pro ně uděláme první a poslední. Jsme tady od rána do večera. Byly i případy, kdy se tu spalo,“ dodává Beličáková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi