Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krokodýlí prababička snůškou vajec zaskočila odborníky

Autor: Jiří Čada - 
18. října 2011
17:27

Víte jak se vyrábějí v zoologické zahradě krokodýlí kluci? V jihlavské ZOO to chovatelé vědí! „V inkubátoru přidáme vajíčkům trochu víc tepla a pak se klubou samí samečci,“ prozradil Blesku zoolog Jan Vašák.

Krokodýlím holkám prý k vylíhnutí stačí teplota okolo třiceti stupňů. Samečci jsou náročnější. „Těm musíme v inkubátoru zvýšit teplotu na 34 až 35,5 stupně,“ ukazuje názorně na čerstvé snůšce deseti vajec krokodýla čelnatého zoolog Vašák. Letos na Štědrý den čekají jihlavští ošetřovatelé nové přírůstky. Radost mají dvojnásobnou. Matkou se patrně stane nejstarší krokodýlí samice krokodýla čelnatého na světě Key, které už odborníci odhadují přes padesát let.

„Doba líhnutí je tři měsíce, pak se z vajíček začne ozývat charakteristické kvákání a to je čas v líhni skořápky rozstříhnout,“ vysvětluje ošetřovatelka plazů Luba Ševčíková.

V přírodě svým potomkům na svět pomůže jejich matka. Ta vejce v pravý čas vyhrabe z teplého písku a kožovité obaly přitom rozbije. Samička Key se svým partnerem Roccem jsou už v jihlavské ZOO třicet let. Podle odborníků je to zcela ojedinělé, když krokodýlí prababička je ještě takto plně aktivní.

zaviracispendlik ( 18. října 2011 20:04 )

je to kouzelné, ale jak se říká, chytla stará stodola

Zobrazit celou diskusi