Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Malá mravenečnice baví návštěvníky zoo z mámina hřbetu

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. října 2011
09:27

Návštěvníci olomoucké zoo na Svatém Kopečku už mohou na vlastní oči spatřit první mládě mravenečníka velkého, které se narodilo v ČR. Malá mravenečnice baví dospělé i děti tím, jak se vozí na hřbetě své mámy.

„Jsme strašně rádi, že všechno dopadlo dobře a že můžeme s úlevou konstatovat, že první odchov vzácného mravenečníka velkého v ČR byl úspěšný. A protože matka zvládá mateřské povinnosti velmi dobře, mohli jsme pavilon s mravenečníky znovu otevřít pro veřejnost,“ řekla Blesku mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Ze Sylvy se vyklubal Sylvin

Mravenečníky velké chovají na Hané od roku 2004. Tamější zoo tehdy získala od obchodníka se zvířaty dva samce, kteří dostali jména Sylvin a Mirek. „Byla to mláďata, takže nebylo jasné, jaké mají pohlaví. Původně jsme mysleli, že jeden je samička, proto dostal jméno sylva. Když se zjistilo, jak to je doopravdy, stal se z něj Sylvin,“ prozradila Blesku chovatelka Hana Dostálová, která má v olomoucké zoo mravenečníky na starost.

Mirek už se rozmnožuje v Dortmundu

Mirek později odcestoval do Dortmundu, kde už má několik potomků. Sylvin místo kamaráda Mirka dostal v roce 2008 dostal jedenáctiměsíční samičku Piu ze zoo ve Stuttgartu. Olomoučtí chovatelé museli tři roky čekat, než Pia dospěje (mravenečníci velcí dospívají ve věku 2 až 4 roky). Na začátku tohoto roku už netrpělivě čekali, zda bude spojení Sylvina s Piou úspěšné.

První české mládě přišlo na svět v září

11. září se chovatelé dočkali. V krásném letním odpoledni porodila Pia ve venkovním výběhu přímo před zraky návštěvníků. Po porodu, u nějž byl jako správný otec přítomen i Sylvin, se Pia s mládětem odebrala do ubikace.

Protože šlo o první mládě narozené v ČR a protože odchov těchto zvířat v zajetí je velmi vzácný (na celém světě se jich v zoologických zahradách letos narodilo jen 20), ošetřovatelé pro jistotu, aby měla matka a mládě klid, uzavřeli pro veřejnost jihoamerický pavilon.

Holčinu konečně může vidět veřejnost

„Protože vše probíhá bez problémů a malá samička, které ošetřovatelka pracovně říká Holčina, se má čile k světu, mohli jsme nyní jihoamerický pavilon znovu pro veřejnost otevřít. Matka i mládě na veřejnost ragují dobře,“ konstatovala mluvčí zoo Labská s tím, že malou mravenečnici budpou moci návštěvníci zoo navštěvovat v jihoamerickém pavilonu od pondělí 31. října. Mohou se tak těšit na veselé jízdy, které malá mravenečnice provádí na hřbetu své mámy.

Nemá zuby zato silné drápy

Mravenečník velký (myrmecophaga tridastyla) nebo také tříprstý patří do řádu chudozubých. Domovinou je od jižní Belize až po severní Argentinu. Na předních nohách má tři velké drápy, kterými dokáže doslova rozpárat nepřítele. Aby si dráty neobrušoval, našlapuje při chůzi na klouby. Další jeho zvláštností je velký ocas, který mu slouží jako přikrývka. Je výborný plavec a rád se koupe. Živí se malými zemními mravenci, kterých denně spolyká až 30 tisíc. Žije samotářsky a při hledání potravy nachodí denně velké množství kilometrů, protože nikdy nevyjí celé mraveniště, aby si nechal zásoby na příště. V zajetí se dožívá až 25 let, přičemž v zoologických zahradách se živí směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitaminů, krupičné kaše a banánů. Do směsi dostává rozmixované drůbeží nebo hovězí masa. Jako delikatesu pak v olomoucké zoo dostávají mravenečníci malá myšátka a novorozené potkany.

limak007 ( 30. října 2011 11:28 )

Hezké, gratuluji. Rád si přečtu i něco pozitivního v tomhle mravním marasmu.

Zobrazit celou diskusi