Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vzácné ježury jsou poprvé v Česku!

Ježury novoguinejské většinu dne prospí. Ze spánku je kvůli pózování před fotoaparátem probudily hostesky Jana a Aneta.
Ježury novoguinejské většinu dne prospí. Ze spánku je kvůli pózování před fotoaparátem probudily hostesky Jana a Aneta.  (Autor: Jan Doležal)
Autor: Jan Doležal - 
27. října 2011
14:20

Unikáty, které jsou v Česku k vidění úplně poprvé! Na výstavišti v Lysé nad Labem na Nybursku vystavují až do neděle vzácné ježury novoguinejské. Roztomilá zvířátka pocházejí z farmy v indonézské Jakartě a do České republiky je přivezla společnost Terárium Praha.

Vzácní hmyzožravci zatím nemají jména, Chovatelé si místo toho dospělou ježuru a přibližně roční mládě očíslovali jako jedničku a trojku. Většinu dne prospí, protože žijí převážně v noci. Jejich potravou jsou termiti a mravenci. „Nemají zuby, takže potravu v tlamičce drtí. Patří mezi živočichy, kteří jsou jedovatí. Na patě mají jedový osten, což je pozůstatek z prehistorického období. Jejich nejlbížším příbuzným je ptakopysk ,“ řekl Blesku chovatel Tomáš Machač (34).

Majitelé ježur novoguinejských odmítají mluvit o jejich ceně. Řádově se ale prý pohybuje ve stovkách tisíc korun. Na výstavišti v Lysé nad Labem budou v rámci výstavy Exotika 2011 k vidění až do neděle. Novinkou letošní výstavy je také velká expzice teraristiky, jejíž součástí je největší vystavovaný had v Česku - šestimetrová Krajta tygrovitá tmavá. Je jí osm let a váží 100 kilo.

Vidět ježury na vlastní oči je velká vzácnost Vidět ježury na vlastní oči je velká vzácnost | Jan Doležal

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi