Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Radiace v Podolí: Nebezpečí nikomu nehrozilo

Autor: šim, ČTK, rvs, evak - 
29. září 2011
17:49

AKTUALIZOVÁNO: Pracovníci specializované firmy ve čtvrtek na dětském hřišti v Podolí vykopali předmět, který na místě způsobil zvýšenou radiaci. Jde o asi dvoucentimetrový kovový váleček.

Předmět byl převezen do laboratoře Ústavu jaderného výzkumu Řež, kde se nepodařilo jeho původ zjistit. Dětem, které na hřišti pobývaly, podle zjištění Státního ústavu radiační ochrany (SÚJB) nebezpečí nehrozilo.

Podle předběžných odhadů by mělo ve válečku být Radium 226, které se používalo v lékařství. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová předpokládá, že první výsledky by mohly být v pátek.

Její náměstkyně Karla Petrová uvedla, že pokud by děti pobývaly na nejbližší lavičce hodinu denně po celý rok, dávka, kterou by byly zasaženy, by odpovídala záření, které v běžném prostředí člověk za rok nasbírá. V blízkosti tělíska byla radiace vyšší, Petrová ale nepředpokládá, že by se u odpadkového koše, u kterého tělísko leželo v zemi, děti pravidelně hrály a válely se. "I kdyby tato situace trvala po několik let, stále by se jednalo o dávky srovnatelné s dávkami obdrženými například při jednom CT vyšetření," poznamenala.

Intenzita záření nebyla dramatická

Lidé, kteří se na hřišti pohybovali a mají obavy, se mohou obrátit na SÚJB. "On někdy strach je horší než událost samotná," řekla Drábová s tím, že se podařilo zmonitorovat celé území hřiště. Intenzita záření již metr od zdroje nebyla nijak dramatická, dodala.

Odborníci zatím nevědí, odkud předmět pochází. "Máme fotku a obešleme pamětníky, kde se používal," poznamenala Drábová. Po prozkoumání by měl předmět putovat na úložiště radioaktivního odpadu.

Vyšší radiaci ve středu večer naměřil muž, který šel se synem na dětské hřiště. Na radiaci ho upozornily hodinky s dozimetrem. Zavolal proto záchranáře. Chemici hasičů poté na místě naměřili překročení hygienické normy.

Radioaktivní látka byla ve válečku uzavřena, hřiště proto nebylo kontaminováno, uvedla Češpírová ze Státního ústavu radiační ochrany. Hřiště je znovu přístupné veřejnosti.

Praha 4 se již dohodla se Státním ústavem radiační ochrany, že jeho pracovníci prověří kvůli radiaci i další území městské části. "Necháme zkontrolovat všechna veřejná prostranství, dětská hřiště, parky a školní areály, abychom měli jistotu, že děti jsou před radiací v bezpečí," řekl starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS). Výsledky prý budou do dvou týdnů.

zaviracispendlik ( 29. září 2011 14:10 )

bu´d rád, že ti to nevložil do kalhot pak by ti v noci svítil

zaviracispendlik ( 29. září 2011 14:09 )

ještě, že moje děti si hrají jinde

zaviracispendlik ( 29. září 2011 14:09 )

tak se zbavovat radioaktivního odpadu???? Ubohé a nesmyslné. Vždyť na tohle všechno musí být papíry!!!! Vždyť toho se nelze tak zbavit. Vše, co je radioaktivní, patří pod olovo

e.44 ( 29. září 2011 12:06 )

No to je pěkný Nebezpečně zvýšená radiace na dětském hřišti a nikdo nemá páru, jak už dlouho, jak dlouho si tam v tom svinstvu děti hrály

drzkaplechova ( 29. září 2011 11:39 )

zlymikesi, nejste vy z Krna nebo Ovy?

Zobrazit celou diskusi