Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nad Českem je nebezpečný radioaktivní jód

Drábová ujistila, že nebezpečí nehrozí, původ radiace ale nezná
Drábová ujistila, že nebezpečí nehrozí, původ radiace ale nezná  (Autor: Blesk)
Autor: jos, ČTK - 
11. listopadu 2011
15:21

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) zaznamenal nad územím České republiky stopové koncentrace radioaktivního jódu. Zdroj kontaminace ale nezná, proto se obrátil s žádostí o pomoc na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii.

O výskytu jódu informovala předsedkyně úřadu Dana Drábová s tím, že naměřený obsah jódu v ovzduší v žádném případě neohrožuje zdraví obyvatel. Stopová radioaktivita byla podle MAAE zjištěna i v dalších evropských zemích, uvedly zahraniční agentury.

"S pravděpodobností hraničící s jistotou to není ze zdroje z České republiky, určitě ne z našich jaderných elektráren. Ale nevíme, odkud to je, proto jsme oslovili agenturu, aby zapojila své mechanismy a zkusila ten zdroj najít," řekl šéfka SÚJB.

Podle ní stopové množství jódu v ovzduší naměřilo v uplynulých dnech několik stanic české radiační monitorovací sítě. Podle neoficiálních zpráv nejsou tyto koncentrace ale jen v Česku, jsou nad oblastí střední Evropy, podotkla k tomu Drábová.

Zároveň vysvětlila, že naměřené množství jódu je zhruba na stejné úrovni jako na konci března, kdy se v Česku vyskytlo po havárii v japonské elektrárně Fukušima. "Nyní to ale z Japonska není," dodala Drábová. Podle ní SÚJB nadále sleduje vývoj situace a rovněž vydal pokyn ke změně režimu monitorování tak, aby bylo získáno co nejvíce dat.

eillenn ( 11. listopadu 2011 17:51 )

...a všechno je v pořádku,že jo? Bohužel,nejsme-většina z nás-odborníci.ale tyhle řeči o bezpečnosti si nechte. Před patnácti lety jsem onemocněla se štítnou žlázou. Když jsem pak pročítala různé články v novinách,nebo i v knihovně,všechno mělo společný jmenovatel:jód. A že před 26 lety tehdejší režim zakázal šířit to,jak moc nás postihla černobylská havárie,je jedna věc. Ale nechápu,proč takto činíte v demokratické společnosti???Jistě,určitě naměřené hodnoty jódu nebudou zdraví škodlivé,nakonec,ani ty z dubnového zemětřesení v Japonsku .

lpitriska ( 11. listopadu 2011 17:49 )

Jasně nic to není a za pár měsíců se začnou rodit dvouhlavá kotatka.

marie60 ( 11. listopadu 2011 16:39 )

 Nj, nemohou lidi plašit a proto hlásají,že je vše v normě.

komodor ( 11. listopadu 2011 15:56 )

Hmmm to bude urco z Rakouska. Ja bych jim napalil takove sankce ze by cumeli a nechal bych to zaplatit knizete.

rudyptak48 ( 11. listopadu 2011 15:54 )

Myslím, že je to porucha v samém jádru EU.

Zobrazit celou diskusi