Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Psycholožka Tamara Cenková (†54) podlehla rakovině

Tamara Cenková věřila v moc pozitivního myšlení
 (Autor: Archiv rodiny T. Cenkové)
Autor: Lenka Chvostová, Kjos - 
18. července 2011
18:36

AKTUALIZOVÁNO: Známá psycholožka Tamara Cenková, která dlouho spolupracovala také s redakcí Blesk.cz, prohrála v neděli svůj šestiměsíční boj s rakovinou slinivky. Potvrdila to její dcera Tamara Machová, která Blesk.cz popsala poslední dny své maminky.

Oblíbená psycholožka zemřela v neděli po půlročním vysilujícím zápase s těžkou nemocí. Rakovině slinivky, která patří mezi těžko léčitelné choroby, podlehl například také americký herec Patrick Swayze nebo bývalý ministr kultury Pavel Dostál.

Přáli jsme si, aby netrpěla, uvedla dcera

"Moje maminka umřela náhle. Půl roků poté, co jí našli rakovinu slinivky. Do posledních chvil neztrácela naději, ještě před čtrnácti dny normálně s každým komunikovala a doufala v obrat. Pak to šlo rychle. Jsem ráda, že netrpěla, prosila jsem za to," řekla pro Blesk.cz Cenkové dcera Tamara Machová.

"Lidé nesmí ztrácet naději, i když lékařské důkazy a nálezy jsou proti. Když člověk přestane doufat, je konec. A maminka nikdy naději neztratila," doplnila Machová.

Rozloučení s Cenkovou se uskuteční 23. 7. ve 14 hodin v Lobkovicích u Neratovic. "Každý, kdo měl maminku rád, je vítaný a může se s ní rozloučit. Mamča měla ráda všechno barevný, takže by nikdo neměl přijít v černé. Tak by si to i představovala," dodala dcera Cenkové.

Kdo byla Tamara Cenková

Tamara Cenková se zabývala poruchami učení a chování u dětí. Zkoumala a léčila také psychosomatické onemocnění nejen u dětí, ale i u dospělých a vztahovými problémy.

„Hlídej si své myšlenky, neboť se stávají tvými slovy,
hlídej si svá slova, neboť se stávají tvými činy,
hlídej si své činy, neboť se stávají tvými zvyky.
Hlídej si své zvyky, neboť se stávají tvým osudem.“


Tato slova z židovského Talmudu považovala Cenková za životní motto

Narodila se v roce 1957, vystudovala psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v roce 1987 získala doktorát. V letech 1982 až 1993 pracovala jako vězeňský psycholog, od roku 1994 vedla soukromou psychologickou praxi.