Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Američané vyslechli hovor polského prezidenta s bratrem

Autor: Fakt.pl, jos, mivrk - 
22. ledna 2011
18:09

Polská prokuratura chce přimět americkou stranu, aby uvolnila nahrávky, které zachytily poslední rozhovor polského prezidenta Lecha Kaczyńského s bratrem Jaroslawem pár vteřin před pádem vládního speciálu u ruského Smolensku.

Poláci chtějí využít toho, že do Polska na dva dny přijeli zástupci amerického ministerstva spravedlnosti. Chtějí je požádat o to, aby americká strana poskytla Polákům záznam, který zachytil americký špionážní systém Echolon.

Mají Američané satelitní snímky?

Na nahrávce by měl být nejen rozhovor mezi piloty polského letadla a ruskými navigátory na letištní věži ve Smolensku, ale také útržky rozhovoru mezi polským prezidentem a jeho bratrem.

Polská strana také chce požádat americké odborníky, aby vyjádřili svůj názor, proč v kritický okamžik ve Smolensku náhle vznikla hustá mlha. Poláci jsou také přesvědčeni, že Američané disponují satelitními snímky okolí Smolensku, které by mohly přinést nové informace o celé tragédii.

Mluvčí polské generální prokuratury Mateusz Martyniuk polskému serveru Fakt.pl potvrdil, že mezi polskou a americkou stranou již probíhají na toto téma oficiální rozhovory.

waerl ( 9. ledna 2012 16:58 )

Neverim,ze svetovy spicel c.1-USA daju k dispozicii zaznam, v ktsorom by sa dokazala vina na polskej strane. Podozrenie predsa MUSI zostat na rusoch...

lipno ( 23. ledna 2011 14:18 )

V originále je to vlakové nádraží v Bohumíně

lipno ( 23. ledna 2011 14:16 )

Ten "vtip" má tolik verzí, až už je trapný

toufee ( 23. ledna 2011 13:02 )

toufee ( 23. ledna 2011 13:01 )

Zobrazit celou diskusi