Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tragédie ve Smolensku: Pilotům chyběl trénink

Autor: ČTK - 
29. července 2011
10:39

Dle zprávy polské komise o nehodě ve Smolensku nefungovalo na letišti osvětlení a vedoucí letového provozu dával špatné příkazy posádce letounu. Za tragédii z minulého dubna, při které zahynulo na palubě vládního speciálu 95 lidí včetně Lecha Kaczynskeho, však mohou i Poláci. Konkrétní viníky ale zpráva neoznačila.

"Smolenské letiště nezajistilo bezpečné přistání," prohlásil člen komise Maciej Lasek. "Třicet procent osvětlení (přistávací dráhy) bylo nefunkčních nebo je zakrýval porost," dodal. Na mnoha lampách podle něj chyběly čočky a zrcadla a některé stromy v okolí byly vyšší, než je přípustné.

Zpráva ale rovněž upozorňuje na pochybení na polské straně. Zejména se zmiňuje o nedostatečné přípravě na let, která se odehrála ve spěchu a nesplňovala všechny bezpečnostní požadavky. Posádka Tu-154 navíc kvůli nedostatečnému školení a tréninku ignorovala systém TAWS, který varuje, že se stroj blíží k zemi.

Lasek také upozornil na nedostatky u 36. pluku polského dopravního letectva, jehož piloti přepravují nejdůležitější osoby v zemi. Pluk měl vzhledem k počtu příslušníků mnoho povinností a také propustil řadu zkušených pilotů, na jejichž místo nastoupili nezkušení a mladí lidé.

Komise mimo jiné zjistila, že navigátor havarovaného stroje měl malé zkušenosti a kvůli předchozímu letu nebyl dostatečně odpočatý. Posádka se sešla s půlhodinovým zpožděním, takže letová příprava se udála ve spěchu.

Při smolenské havárii loni v dubnu zahynuli spolu s prezidentem Kaczyńskim také jeho manželka a dalších 94 lidí. Delegace cestovala do Smolenska, aby v nedaleké Katyni uctila památku tisíců Poláků, jež tam v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Shelby16 ( 29. července 2011 18:47 )

Může za to ten despotický idiot Kaczynski a jeho generálové, kteří společně nakazovali pilotům přistát v husté mlze na nevyhovujícím letišti a nedbali varování letět na jiné bezpečnější letišti, kvůli pohodlnosti papalášů, protože by následně museli dojet na ceremonií ze vzdálenějšího místa ! To s tím osvětlením a špatném technickém zabazpečení letiště je také pravda, ale to přece není hlavní příčina té nehody. To letiště ve Smolensku je vojenské a pro civilní letadla obecně není vhodné. To přece ti idioti polský museli vědět, že přistávat neohrabaným velkým Tupolevem na tak malé ploše a ještě k tomu v mlze je nesmyslný hazard ! Ale despota Kaczynski nejspíš trval na přistání za každou cenu. Lituji těch pilotl a letušek, ale papalášů mi líto není, co chtěli to jim bylo splněno: prásk o zem !!!

lipno ( 29. července 2011 18:09 )

Krásně to vyjádřili Poláci: Vzdor tomu, že vina MUSÍ být na na Rusech (i z historických důvodů) jeden titulek zní: Bordel v Rusku, bordel v Polsku

e.44 ( 29. července 2011 16:12 )

naprostý souhlas A Poláci už by s tím měli přestat otravovat. To jejich okecávání už je víc než trapný. A snaha hodit to na kohokoliv, než na toho, kdo za to skutečně může, je ubohá.

jirkaplacek ( 29. července 2011 12:25 )

Nikoliv "Je to i naše chyba"! Správně má být: "Je to pouze naše chyba". Kapitán, který s tím havaroval dělal prvního důstojníka u letu, kdy tehdyjší pilot odmítl přistát v Gruzii pro povětrnostní podmínky. Kačer ho jednak vyhodil a ještě ho dal k soudu. Taková maličkost: těsně před přistáním seděla paní prezidentová vzadu v letadle... Proč asi? V kokpitu se nacházel vrchní velitel polských vzdušných sil... Poláci věděli, že je to záložní letiště, které nemá naváděcí zařízení pro přistávání v mlze. Letadlo s novináři tam před hodinou a půl přistálo, protože nebyla mlha. ALE VAROVALI PREZIDENTSKÝ LET, ŽE SE VIDITELNOST RAPIDNĚ ZHORŠILA. Takže to zavinil pilot? A to kačera pohřbili na Wawelu jako faraona......... Chce se mi blejt, velebnosti.

zaviracispendlik ( 29. července 2011 12:10 )

nejnže to, ale někde byla úvaha, že velitel vzdušných sil přistával a kačer mu do toho kibicoval

Zobrazit celou diskusi