Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Generál měl v krvi alkohol, uvedli Rusové o polské tragédii

Autor: ČTK, jos - 
12. ledna 2011
13:48

STŘEDA 12. 1. - Ruský Mezistátní letecký výbor předal polské straně závěrečnou zprávu o leteckém neštěstí u Smolenska, kde 10. dubna 2010 zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí. Rusové podle předpokladů oznámili, že za nic nemohou a že na vině jsou jen polští piloti a přiopilý generál letectva.

Na vyšetřování nehody se podíleli i polští odborníci a Varšava si zpočátku pochvalovala ruskou vstřícnost. Nyní ale je na polské straně znát rozhořčení. Čekalo se, že vyšetřovatelé oznámí, že vina leží na polských pilotech, ale předpokládalo se, že část zodpovědnosti přijmou i Rusové.

Původní ruský návrh závěrečné zprávy o příčinách katastrofy, předaný loni v říjnu, Varšava odmítla akceptovat. Polský premiér Donald Tusk vytkl dokumentu povrchnost, chyby a neopodstatněnosti některých závěrů. Poláci zprávu vrátili zpět.

Ještě v předvečer zveřejnění nové verze zprávy polští činitelé vyjádřili pochyby, zda Moskva stihla v krátkém čase polské výhrady zapracovat.

Může za to pilot a jeho alkoholem ovlivněný velitel

Tragédii podle ruských expertů zavinili prezidentovi piloti, kteří se rozhodli přistát bez ohledu na nízkou oblačnost a nedostatečné vybavení letiště.

Ke katastrofě prý přispěli i vysoce postavení činitelé na palubě, kteří dali pilotům najevo, že přelet na záložní letiště není žádoucí, protože by se delegace nemusela včas dostavit na ceremonii. Podle serveru Fakt.pl zpráva navíc obsahuje informaci, že velitel polských vzdušných sil Andrzej Blasik měl v krvi alkohol. Píše se o 0,6promile. Již dříve se objevily spekulace, že v závěrečné fázi tragického letu vládní tupolev pilotoval sám Blasik.

Ruský expert Viktor Timoškin Expert v minulosti uvedl, že za nejpravděpodobnější považuje verzi, podle níž katastrofu nezpůsobila posádka, ale vysocí politici na palubě letadla, kteří prosazovali svoji vůli. "U nás zahynuli při leteckých nehodách čtyři gubernátoři. Vždy přikazovali pilotům, co mají dělat," sdělil již dříve Timoškin.

centorio ( 26. července 2012 22:11 )

je pravda ze rusove mikdy nereknou pravdu,ale na druhe strane je to velmoc,preci nelusknes prsty aby vse bylo po revolui OK.nejsem s tech kteri vzdy vynni rusko ti odvedli kus prace at je jek chce. ja mam taky v srdci zal moji dedaci 1-2 generarce na tom byli spatne proste je znicily ,koho chyces dnes zabyt Lenina ci Stalina,ktery udelal nejvetsi genocidu lidstva? a Polaci? nzrod ktery ma hrdost to nejsou cesi od Bile hory PPolaci maji hrdost ktera cechum chybi

jeanette007 ( 20. ledna 2011 16:12 )

Jo a ještě co se týče toho náhradního letiště, tak aby byli někteří v obraze, tak náhradní byly dvě letiště a to Moskva a Witebsk. Nicméně, Witebsk byl uzavřený, totiž v soboty bývá zavřený, ale to oni nevěděli, zvláštní, že? Teď si představte, že by letěli na Witebsk a co teď? Ani palivo by jim už nevystačilo na let do Moskvy???!!!???

jeanette007 ( 20. ledna 2011 16:06 )

Ano, Rusové skutečně nikdy pravdu neřeknou, i když možná za dalších 70 let?!? Kdo ví!!! Stejně tak to bylo přece s Katyní a tím nelidským mordem poláků. Mimochodem, byli tam i čeští vojáci. Rusové z toho obviňovali němce a přitom sami vraždili. Rusové už nadělali spoustu svinstva. Ti, kdo zde míří (u této tragédie) proti polákům se možná ještě někdy budou hodně divit. Polská země je malou zemí, ale hrdou zemí a moc jim fandím, aby se vzchopili. To však půjde jedině tehdy, když se změní nynější vláda, která nastoupila po 10.4.2010 a nechá si poroučet od Rusů a leze jim přímo do zadku. To by se ani mě nelíbilo být na místě strany Pis, nebo SLD, natož jako normálního občana. Prostě a jednoduše, je do očí bijící, co se tam děje a jakým způsobem se vyjasňují okolnosti katastrofy pod Smolenskem. Kdo má mozek, jistě chápe, kdo ne, jen tápe a nechává se hloupě ovlivňovat. I v Polsku se někteří nechali ovlivnit řečičkami Platformy Obyvatelské (PO-nyní vládnoucí strana) a teď toho hořce litují. My chceme znát jen PRAVDU, dlužíme to nejen těm, co tam zahynuli, ale také pozůstalým rodinám.

korda ( 14. ledna 2011 15:36 )

Zadne doklady o opilosti generala Blasika rusove ne predstavili. Za druhe alkohol lze dat uz mrtvole. Za treti alkohol muze vzniknout v tele organickim rozkladem. Sotva statni predstavitele Polska se opily pred setkani s rusy. Tady ne jde o pomlovani rusu, ale o tom ze zadne doklady rusove ne predstavili komisi. Proc ruske komando bylo v dobe katastrofy na miste tragedie?

marmelada ( 13. ledna 2011 12:03 )

možná tam byli i Amícia řídili je seshora Marťani......

Zobrazit celou diskusi