Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní fiasko: Český řidič pyká za tureckou 'blbost'

Ilustrační foto
 (Autor: Reuters)
Autor: cas.sk, jaj - 
29. prosince 2010
13:43

Tak za tohle asi nikdo medaili za zásluhy nedostane! Velká policejní protidrogová akce, na které se podílelo Slovensko, Maďarsko, Bulharsko Rumunsko a Turecko skončilo fiaskem. Turečtí policisté totiž nepochopitelně zatkli nastraženého pašeráka látky, ze které se vyrábí heroin. Řidič je Čech a o záměru policistů údajně nic nevěděl!

Úkol zněl jasně! Propustit kamion s českým řidičem, který převážel látku na výrobu heroinu na hranicích a poté ho sledovat. "Podle dohody měla turecká policie transport sledovat tak, aby bylo možné identifikovat výrobce i objednavatele drog. Pomocí přepravované látky chtěli vyrobit heroin a prodávat ho na Slovensko a do západní Evropy," řekl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Gábor Grendel.

Kterou část dohody turečtí policisté nepochopili, a proto kamion zajistili, není jasné. Nešlo o žádné cvičení, ale "ostrou" policejní akci, které se účastnilo hned několik zemí, kterými transport do Turecka projížděl. Orgány jednotlivých zemí měly zajistit bezpečný průjezd a dozor nad "kontrolovanou dodávkou".

Zatkli ho na Štědrý den

Akce odstartovala 10. prosince. Českého řidiče kamionu zatkla turecká policie 24 prosince, ten údajně o ničem nevěděl! "Představte si, že jedete vyložit náklad. Najednou se na vás na celnici sesype 50 lidí. Vylezete z auta, dva vás chytnou a skončili jste. Jsou to hrozné pocity," řekl nastrčený řidič náklaďáku Zdeněk Pekara (45), který strávil několik dní v policejní cele. V pondělí odletěl domů.

Řidič je přesvědčen, že ho během jízdy do Turecka nikdo nesledoval. Bylo mu trošku divné, že namísto přes Srbsko musel jet přes Rumunsko. "I když je přes Rumunsko trasa delší, je tam jen jeden přechod přes hranice s EU, to mi došlo až potom, když se zjistilo, co doopravdy vezu. Na této cestě hrozilo méně, aby na zásilku někdo přišel," řekl Pekara Blesku.

Když dorazil na místo, zjistil, že firma, která si látky objednala, vůbec neexistuje a čekal, co se bude dít. "Jakmile jsem dostal informaci, že vezu látku pro výrobu heroinu, dostal jsem strach, že mě zavřou," pokračuje Pekara. Aby si zajistil obživu musí si najít novou práci, protože ve firmě již pracovat nemůže. "Ve firmě končím, protože mám rok zákaz vstupu do Turecka a firma nikam jinam nejezdí. Musím si najít novou práci, abych uživil rodinu," uzavírá.

Není to první případ, kdy se slovenská policejní akce nepovedla. V lednu 2010 se policisté pokoušeli otestovat bezpečnostní prohlídky na letišti. Osmi náhodným lidem nastražili do zavazadla bombu. Jeden s ní odletěl až do Irska, kde ho zatkli.

cocococo ( 27. února 2011 06:57 )

Melete voloviny.Ten John vas ale musi sr-at.Kdyz vam reknu aby jste mi oba postavili barak a prijdu druhej den ,a barak nestoji,tak se mam taky rozcilovat ,ze vy dva nic nedelate a jste liny svi-ne?

panaj ( 31. prosince 2010 09:22 )

Slyšel a viděl, ale musíte si vzít dovolenou-aby jste ten blábol vstřebali a postupně rozplétali-teprve pak přijdete na jádro myšlenky.

divenka ( 30. prosince 2010 13:04 )

to je pravda, že by mu měli zrušit veškeré sankce, dát náhradu za vězení atd... ale také by měl někdo dohlédnout na to, aby jméno řidiče i dopravce nebylo na tzv. černých listinách špediční a proclívací firmy, protože pokud to dali do registru i mezinárodního, tak budou mít potíže so dbavením čehokoliv a kdekoliv!!! také aby dočlo ke správnému ukončení tranzitu a dalších formalit, včetně ADER a dalších protokolů. Jinak už jako dopravci skončili a to ne vlastní vinou. Sankce celní správy jsou vlemi citelné. A navíc díky tomuto problému může mít problém i další firma, která zprostředkovává celní formality, ta ručí financemi... Dopravce by měl dostat na všechno tzv. kulaté razítko, aby se vyvinil ze všeh potíží!!!

njanja ( 30. prosince 2010 10:21 )

keby akcia vysla ako mala, citali by sme dnes, ako spolocnym usilim policajnych zloziek europskych statov doslo k vypatraniu velkej ryby - vyrobcu heroinu. je mi luto sofera, dufam, ze teraz vyuziju europske staty svoje diplomaticke styky na to, aby bol uplne zbaveny vsetkych obvineni a aby doslo k zruseniu zakazu vstupu do turecka. a samozrejme tucne odskodne za pobyt za mrezami (a na stedry den), nechcem si ani predstavit, ake podmienky musia byt v tureckom vazeni. vsetky naklady nech hradi turecko - a neda mi nepoznamenat, ze mam z toho taky pocit, ze turci asi vedia, preco akcii "neporozumeli". zeby v tom bol vyssi zaujem?

fandajiri ( 30. prosince 2010 10:13 )

mezi svátky jsou dovolené a Bárta je mimo Prahu. John v ponděli přečte vyjádření z papíru který mu Bárta předá. Viděli jste někdy Johna promluvit z hlavy nebo jen číst něco z papíru?

Zobrazit celou diskusi