Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jet se zfetovat do Holandska? Bude to složitější!

Marihuana bude v Holandsku zřejmě jen pro Holanďany
Marihuana bude v Holandsku zřejmě jen pro Holanďany  (Autor: Archiv Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, jos - 
17. prosince 2010
08:06

Drogová turistika, která do Holandska přiláká ročně miliony lidí, zřejmě pomalu končí. Nizozemská města mohou podle soudu zakázat cizincům vstup do proslulých coffee shopů, tedy míst, kde je možné koupit i konzumovat lehké drogy - marihuanu či hašiš.

Omezení vstupu do coffee shopů úřady zdůvodňují bojem proti drogové turistice a proti s tím spjatým problémům, jako je třeba rušení nočního klidu.

V Nizozemsku je sice obchod s marihuanou či hašišem oficiálně zakázán, avšak k lehkým drogám země k radosti mnoha cizinců uplatňuje politiku tolerance. Díky tomu mohou místní úřady povolit existenci zmiňovaných coffee shopů.

Maastricht, který leží poblíž hranic s Belgií a Německem, ale před časem vydal vyhlášku, která majitelům coffee shopů nařizuje, aby umožnili vstup do svých podnikům jen Nizozemcům. Soud pak rozhodl, že vyhláška je v souladu s nařízeními EU.

"Jelikož je začlenění omamných látek do hospodářského a obchodního oběhu unie zakázáno, nemůže se provozovatel coffee shopu dovolávat svobod pohybu nebo zásady zákazu diskriminace, pokud jde o činnost spočívající v prodeji konopí," podotkl soud.

shield80 ( 17. prosince 2010 09:20 )

Jsem opravdu zvědav,jak se v době krize Holandsko vyrovná se ztrátou financí,kterou tato "novinka" přinese vždyť skoro 1/5 rozpočtu jde z turistiky (a to i té "drogové")

Zobrazit celou diskusi