Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA: Studenti kouří radši marihuanu než tabák

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: acs)
Autor: ČTK, mivr - 
14. prosince 2010
21:43

Američtí středoškoláci holdují víc marihuaně než tabáku, zato méně popíjejí na mejdanech. Extázi ale užívá stále více studentů. Vyplývá to z pravidelného ročního výzkumu drogových závislostí ve Spojených státech amerických, který byl dnes zveřejněn ve Washingtonu.

Zatímco užívání marihuany ve srovnání s loňském stouplo, počet kuřáků cigaret se mezi středoškoláky snížil. Průzkumu se zúčastnilo přes 46.000 studentů z téměř 400 amerických středních škol

Alkohol už není "cool"

Mezi mladšími ročníky se užívání marihuany oproti roku 2009 zvýšilo ze 14,5 na 16 procent. Přes 21 procent starších studentů v průzkumu uvedlo, že v minulých třiceti dnech užili marihuanu, zatímco cigaretu si zapálilo jen 19,2 procenta. Je to poprvé, kdy bylo zaznamenáno vyšší užívání marihuany než tabáku.

Méně středoškoláci holdují alkoholu na oslavách. V posledních dvou týdnech vypilo více než pět "panáků" na mejdanu přes 23 procent dotázaných, zatímco loni to bylo 25 procent a v roce 1998 dokonce 31,5 procenta.

Přes šest procent amerických středoškolských studentů užívá marihuanu denně, loni to bylo pět procent. Průzkum rovněž potvrdil, že se zvyšuje počet uživatelů dalších drog. Extázi vyzkoušela dvě procenta středoškoláků, což je dvojnásobek oproti loňsku. Pravidelně ji užívá 4,7 procenta starších středoškolských ročníků, zatímco loni jich bylo jedno procento.

Zobrazit celou diskusi