Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obchod s drogami v centru Pardubic!

Do nového obchodu se hned nahrnuli mladí. Zatím tu nepochodili. Zatím…
Do nového obchodu se hned nahrnuli mladí. Zatím tu nepochodili. Zatím…  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: Jaroslav Krčál, mivrk - 
26. února 2011
13:04

Pěkně naštvaní jsou v Pardubicích. Uprostřed města byly totiž otevřeny dva coffee shopy. V šoku jsou z nich i radní. Tyto obchody, které nabízejí například i zboží s omamnými látkami, totiž zatím nemohou zavřít, jako se to stalo v Polsku.

Coffee shopy v centru Pardubic budí vášně mezi místními. „Obchod je mezi dvěma školami. Jako matka nechápu, že to tu povolí,“ řekla Soňa Zyková (42).

„O těchto prodejnách víme, nemůžeme ale prakticky nic dělat. Myslím si sice, že některé látky, které tu prodávají, fungují opravdu jako drogy, ale oficiálně neobsahují žádnou z látek, které jsou na seznamu omamných a psychotropních látek,“ řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, povoláním lékařka. Požádala alespoň živnostenský úřad i inspektorát České obchodní inspekce o kontrolu v provozovnách a městskou policii o zvýšený dohled v lokalitách, kde obchody sídlí.

Obchodníci v nich oficiálně nabízejí sběratelské předměty, byliny, soli do koupele či energetické pilulky. Ústav soudního lékařství v Ostravě ale zjistil, že obsahují syntetické drogy, například mefedron, který už v Evropě způsobil smrt několika lidí. Tato droga je v některých zemích na seznamu zakázaných látek. U nás zatím mezi zakázané drogy nepatří.

Polákům je zakázali, tak se přistěhovali k nám

Polským úřadům trvalo dva roky, než připravily a přijaly novelu zákona, která prodej těchto látek zakázala. Všech asi 1000 obchodů tam pak zavřela v jeden den. A tak se Poláci přestěhovali k nám.

„V Polsku jsem měl obchod, ale zakázali mi ho, tak jsem se přesunul k vám. Až ho zakážou tady, půjdeme jinam,“ řekl v pátek majitel obchodu v Pardubicích. Podle jednoho z prodavačů je o sortiment velký zájem. Za čtyři hodiny měl v pátek tržbu 8000 korun…

Toto je prý sběratelské zboží Toto je prý sběratelské zboží | Jaroslav Krčál

Co je mefedron

Nová taneční droga, účinkem podobná extázi a kokainu. Je známý spíše pod názvem Mňau mňau. Je legální a na internetu se prodává jako bílý prášek určený k hnojení, jako rostlinná strava nebo sůl do koupele. Novela zákona o návykových látkách by ho měla do konce roku zakázat.

palko1961 ( 2. března 2011 14:16 )

Vlada nechce aby si toto zbozi kupovali obycejni obcane. Maji totiz strach, ze by uz na ne nezbylo, protoze doted byli jedinymi uzivateli pouze oni a poslanecka snemovna. Poznat je to na reformach ktere pripravili.

sakra ( 27. února 2011 10:24 )

Vláda, poslanci, vedení státu je prostě bezzubé, neskutečně amatérské, neznalé, neschopné!!!!

smrk ( 26. února 2011 17:33 )

Tam jsou šikulové, perník na led, "perník" mezi mládež a bude se o tom kecat do nekonečna nikdo nic přeci nemůže dělat, že !!!!!

Zobrazit celou diskusi