Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nohavico, koukej: U Muzea je 8 centimetrů sněhu!

Autor: Jitka Stefanidesová, kap - 
19. prosince 2010
09:00

Provokatére Nohavico, koukej! Ladovská zima zasáhla letos Prahu víc než tvou rodnou Ostravu. V metropoli je skutečně zima jak na Sibiři a čtyři centimetry sněhu u Muzea? Přidej! Leží ho tam celých osm čísel! Blesk se včera vydal na měření sněhové pokrývky a zjistil, že třeba v pražské Ruzyni leží 22 centimetrů, a Ostrava? Hlásí o čtyři čísla méně!

Text vtipné písně Jaromíra Nohavici Ladovská zima, kde si zpěvák notuje: „V Praze kalamita jak na Sibiři, tři centimetry sněhu a u Muzea čtyři. Jak v dálce vidim zasněženy Říp, říkám si, praotče Čechu, tys byl ale strašny cyp. Kdybys popošel ještě o pár kilometrů dále, tak jsem se teďka mohl kdesi v teple valet,“ by podle průzkumu Blesku potvrdila naprostá většna dotázaných, a to ještě netuší, co je čeká v dalších dnech.

Situace v Praze letos výjimečná

„Sněžit bude i nadále na Ústecku, Liberecku a Karlovarsku. Napadnou tam další tři centimetry nového sněhu. Ve zbytku republiky očekáváme mrznoucí srážky, což je to nejhorší.

Řidiči nebudou bojovat se sněhovou kalamitou, ale s nebezpečnou klouzačkou na silnicích,“ řekla Nedělnímu Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. Podle ní je letošní sněhová nadílka pro Prahu opravdu ojedinělá. První sníh napadl v Praze už 29. listopadu.

Maximum naměřené vrstvy patří Ruzyni, kde bylo 31 centimetrů. Naopak sněhových radovánek si příliš neužili v Brně. „Nyní tam leží pouhé dva centimetry sněhu, což je nejméně v celé republice, naopak 51 čísel hlásí Liberec,“ dodala Honsová.

Předpověď počasí

Neděle: Od -2 do -6 ºC. Na severu republiky sněžení, na jihu a východě polojasno. V Praze zataženo.

Pondělí: Od -2 do 3 ºC. Po celé republice déšť se sněhem. Úterý: Od -1 do 4 ºC. Na severu déšť se sněhem. Ve zbytku republiky polojasno. Nejteplejší den tohoto týdne má být čtvrtek 23. prosince. Na Štědrý den by mělo být na nule.

Úryvek z Nohavicovy písně Ladovská zima

Na Vysočině zavřeli D jedničku,
kamiony hrály na honičku.
Takzvané rallye Letní gumy,
v tym kopcu u Meziříčí,
spěchaly s melounama
a teď jsou v ... Však víte kde.
Na ČT1 Studio sníh,
Voldanova sedi na saních.
A v Praze kalamita jak na Sibiři,
tři centimetry sněhu a u Muzea čtyři

janula ( 20. prosince 2010 22:15 )

Taky mi to tak připadá změří to kajsik na kupě sněha a pak napíše takovou blbost

quasimodo ( 20. prosince 2010 18:02 )

A to se mame z praglu asi pos- rat

golf33 ( 19. prosince 2010 19:13 )

.... tak to je drsné. Už mi je jasné, proč se pod vládou třesou židle

olesja ( 19. prosince 2010 12:07 )

A to je ta kalamita v Praze, co o ní už 14 dní pořád píšou???

husqarnowicz ( 19. prosince 2010 11:51 )

Oteplování je velice vágní termín, je to spíš zaklínadlo pro ty,kterým se to hodí do politického krámu. A obrovské kšefty kynoucí z povinného přidávání bios.raček do benzínu a nafty s tím těsně souvisí. Podle nejnovější teorie je oteplování i tenhle zimní hnus. Oteplování prý znamená,že tam,kde bylo dosud hezky a teplo,bude ještě tepleji. A tam,kde bylo chladno a hnusně,jako třeba u nás,bude ještě chladněji a hnusněji. Pak se v tom vyznejte! 5mira7 má pravdu,ty nejrůznější "biomasy" mají fakt duté hlavy..

Zobrazit celou diskusi