„Jsem písničkář, co tedy můžu udělat víc, než napsat, nebo věnovat píseň? Tak jsem to udělal. A jsem pyšný na to, že bude s Ostravou moje skladba kandidovat na Evropské hlavní město kultury,“ řekl Blesku Nohavica, který by byl prý blahem bez sebe, kdyby jeho Ostrava prestižní titul dostala.

Módní policie: Nohavica v saku, Morávková v pytli! >>

„Ostravě fandím odjakživa, a nejenom proto, že jsem se v ní narodil. Je mi ze všech měst vůbec nejsympatičtější,“ přiznal Nohavica, který se dokáže po Ostravě procházet bez přestávky den a noc. Písničkáře k nevšednímu daru tak trochu donutil i dramaturg a producent Čestmír Kopecký, který má celý projekt pod palcem. „Česťa je fantastickej člověk. Známe se strašně dlouho. A na dobu, když jsem s ním jako s producentem natáčel film Rok ďábla, asi nezapomenu nikdy,“ podotkl ještě Nohavica, díky němuž byl letos za osm let své existence poprvé vyprodán hudební festival Colours of Ostrava.

Nejpopulárnější český písničkář se z minuty na minutu stal pravým bardem svého kraje. „Ten festival mě opravdu potěšil. Myslím, že už úvodní pětiverší písně Ostravo dost přesně vystihuje můj vztah k městu,“ upozornil ještě Nohavica.