Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostatky Tycha Braha vyvolaly nadšení

Autor: ČTK, ap - 
17. listopadu 2010
17:53

Nadšení vyvolal mezi vědci stav ostatků astronoma a astrologa Tycha Braha. V malé cínové rakvi, která je ukrývala, totiž nalezli kostru v téměř dokonalém stavu. Na lebce dokonce stále zůstaly vlasy a vousy. Díky tomu odpovíme na spoustu otázek, těší se vědci.

Kostru v téměř kompletním stavu. Lebku s vousy i vlasy. A jako bonus vzkaz od českých výzkumníků, kteří cínovou rakev otevřeli už v roce 1901. Vědci jsou nadšení a slibují si, že nález pomůže odpovědět na spoustu dosud nevyjasněných otázek kolem života a smrti Tycha Braha.

Kostra téměř kompletní

V malé cínové rakvi, kterou vědci vyzvedli v pondělí našli antropologové téměř kompletní kostru. Chybí pouze několik malých kůstek. V kovové rakvi se nacházela také skleněná nádoba, která obsahovala obličejovou část lebky učence.

Vložili ji tam čeští výzkumníci se vzkazem roku 1901, kdy byla rakev otevřena poprvé. Vědce potěšil především stav vousů a vlasů na obličejové části lebky Tycha Braha.

Zázračně zachovaný stav vousů

Jejich stav je totiž až perfektně zachovalý. Některé z chlupů jsou až osm centimetru dlouhé. Pocházejí pravděpodobně z mohutného kníru, kterým se slavný astrolog pyšnil.

A právě jejich vynikající stav má odpovědět na tu nejzáhadnější otázku: Jak vlastně zemřel Tycho Brahe? Byl otráven?

Koncentrace rtuti to prozradí

"V případě, že byl Tycho Brahe otráven, tak při známé rychlosti růstu vlasů deset až 15 milimetrů za měsíc bychom našli zvýšené koncentrace rtuti blízko kořínků vlasů," uvedl jaderný fyzik Jan Kučera.

Brahe ovšem rtuť používal při své práci alchymisty. Podle Kučery to ale nevadí. "Rtuť by se v tomto případě v určité koncentraci projevila po celé délce vlasů, nejen u kořínků," upřesnil známy jaderný fyzik

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi