Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Převratné zjištění dánských vědců: Tycho Brahe nebyl otráven!

Autor: ČTK, ljš - 
15. listopadu 2012
14:11

Jedna z velkých historických záhad je konečně vyřešena. Podle vědců nebyl slavný dánský astronom Tycho Brahe otráven rtutí, jak se předpokládalo, ale zemřel zřejmě přirozenou cestou.

Dánští experti ke svému závěru dospěli na základě zkoumání vousů, které získali při exhumaci Brahových ostatků před dvěma lety v Týnském chrámu v Praze.

Podle výsledků analýzy, na niž se odvolává dánský časopis Politiken, sice v odebraných vzorcích skutečně byla nalezena rtuť, ale zdaleka ne v takových koncentracích, které by mohly ohrozit astronomův život.

Spolu se stopami rtuti vědci nalezli i známky zlata a stříbra naznačující, že Brahe před smrtí požíval léky. Stopy těchto látek obsahovaly vousy a vlasy Tycha Brahe několik týdnů před smrtí, v době jeho skonu už nejspíš v jeho těle být nemohly. Vědci proto předpokládají, že astronom bral před smrtí léky, které tyto kovy obsahovaly.

Na co tedy zemřel?

Podle některých historických pramenů onemocněl Tycho Brahe po hostině u Petra Voka z Rožmberka, kde bujaře popíjel. Část historiků se domnívá, že podlehl selhání ledvin. Pohřben byl v pražském kostele Panny Marie před Týnem na Staroměstském náměstí.

kterej ( 16. listopadu 2012 08:06 )

kalousek to dělá dobře, restituce jsou spravedlivé!!!! za tím si stojím

palko1961 ( 15. listopadu 2012 16:04 )

Kalousek se take mozna uchlasta {kez by ale zdechl co nejdrive, kafilerie jsou ready 24 hod} Jedna vec je ale na 100 proc. jasna. U cirkevnich restituci{co s tyka pozvolne snizovani dotaci} on a ani dalsi clenove sou.vlady urcite uz da...vno nebudou} Budou davno po smrti! Tomu panovi, vedci, necht je zeme lehka. A ty Kalousku a spol{101 dalsich zm.rdu} necht skoncite navzdy i s Dukou v pekle! Nemejte nikdy lehkou zem!!!

naidka ( 15. listopadu 2012 14:42 )

No vida, a ani to nemusel být pančovaný alkohol.

Zobrazit celou diskusi