Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ticho! Vytahují rakev astrologa Tycha Braha

Autor: ČTK, jos, rvs, ap - 
15. listopadu 2010
18:45

Archeologové, desítky novinářů, kamery, fotoaparáty, hluk a strkanice o to, kdo získá místo s co nejlepším výhledem. To všechno provázelo dlouho očekávané otevření hrobky světoznámého dánského astrologa, astronoma a alchymisty Tycha Braha. V Česku by se totiž už brzy mělo přijít na kloub obrovské mezinárodní záhadě. Upil se dánský astronom skutečně k smrti na hostině, jak praví pověst? Nebo byl otráven rtutí, jak se domnívají někteří vědci?

To, co se nyní děje kolem místa jeho posledního odpočinku, by se Tychu Brahemu jistě nelíbilo. Mezinárodní tým expertů v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí v Praze pracuje za velkého zájmu odborné veřejnosti i médií na otevření jeho hrobky.

Video  Archeologové možná konečně rozluští záhadu okolo smrti Tycha Braha  - abl
Video se připravuje ...

Archeologové nejdříve pomocí kladky odsunuli masivní náhrobní desku, pak pomocí nářadí opatrně odstraňili asi čtyřiceticentimetrovou vrstvu malty, pod níž je ukrytá hrobka. Vzápětí prorazili stropní klenbu hrobky a zkoumali hrobku kamerou. Nakonec archelogové probourali cihlovou klenbu hrobky a vytáhli malou cínovou rakev s ostatky. Zkoumat je budou v antropologickém oddělení Národního památkového ústavu v Horních Počernicích.

673553:gallery:true:true

Uvnitř hrobky leželo koště

To, co našli uvnitř, archelogy překvapilo. Kromě malé cínové rakve s ostatky astrologa, hrobu manželky a lidských kostí uvnitř objevili i část dřevěného koštěte, které tam zřejmě při úklidu zapomněl roztržitý pracovník v roce 1901, kdy byla hrobka naposledy otevřena.

Až po důkladném prozkoumání prostoru kamerou přistoupí vědci k otevření hrobky a vyjmutí rakve. Ostatky připraví k převozu do antropologického depozitáře Národního muzea, kde by je měli prozkoumat. Zatím se přesně neví, v jakém stavu ostatky budou, ani jak dlouho bude celá komplikovaná akce trvat. Na místě jsou dánští a čeští archeologové, kteří na akci spolupracují, zástupci církve, historikové a množství novinářů.

Záhadná smrt geniálního astrologa: Byl otráven?

Zkoumání má pomoci mimo jiné objasnit příčiny astronomovy smrti. Rozbory jeho vlasů a vousů na začátku minulého století totiž narušily obecné přesvědčení, že se geniální Dán upil k smrti. V době smrti měl v těle velké množství rtuti, která se mu do organismu dostala jen několik hodin před smrtí. Část vědců proto věří, že byl otráven.

Brahe působil na dvoře císaře Rudolfa II. V učebnicích se píše, že Brahe zemřel v souvislosti s ledvinovými kameny, pověst tvrdí, že se mu stalo osudným protržení močového měchýře při pozorování zatmění slunce, nebo při hostině Petr Voka. Podle přesvědčení některých vědců ale mohl být Brahe otráven, a to dokonce na pokyn dánského krále Kristiána IV., kvůli kterému předtím prominentní astronom musel odejít z Dánska.

Manželka v hrobce zřejmě není

Archeologové dlouho očekávali, že v hrobce naleznou také ostatky jeho manželky. K velkému překvapení tam však zřejmě nejsou.  "V místě, kde jsme očekávali pozůstatky starší ženy, jsme nalezli pozůstatky minimálně dvou osob," uvedl pro novináře antropolog Petr Velemínský.

S největší pravděpodobností se přitom jedná o kosti mladé ženy, které mohlo být v době její smrti do 20 let. Druhé otatky pak patří malému dítěti. Podle antropologů jde o část lebky.

divenka ( 16. listopadu 2010 10:33 )

byl a je pořád kontroverzní téma.... vzbuzuje vášně. A pořád je tématem pro romantiky všeho druhu. http://www.youtube.com/watch?v=gCQTsTS3CVA&feature=related

labe ( 16. listopadu 2010 09:01 )

Velice důležitá informace pro lidstvo a pro nás.Proboha nechte ho na pokoji.Tady se zase žíví zbyteční darmožrouti z různých profesí.

janteto ( 15. listopadu 2010 20:44 )

To máš pravdu, slátanina a ještě blbě napsaná, se pochopit nedá!

anasyi ( 15. listopadu 2010 20:35 )

janteto,zrejme si nepochopil muj prispevek.

janteto ( 15. listopadu 2010 17:42 )

Když na to tady koukám, můžeš být v klidu, tebe se to ani náhodou netýká! Tycha Braha, měli již nechad v klidu odpočívat, co na tom již záleží, jak zemřel. Jestli se upil, nebo ho někdo otrávil, byla věc jeho doby a je zbytečné se v tom dnes patlat, už se na tom nic nezmění a případný vrah již potrestán být nemůže, snad jen ostuzen a to bůh ví jestli, bude to zase jen doměnka, nepodložená fakty. "obrovská" mezinárodní záhada, toť jen nafouklá bublina!!

Zobrazit celou diskusi