Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel Pavel stěhoval obřího dudáka

Autor: hra - 
4. srpna 2008
05:00

Luštitel záhad Pavel Pavel, který naučil chodit sochy moai na Velikonočním ostrově, vyrobil sochu obřího dudáka. Blesk byl u toho, když skulpturu stěhoval.

A to před strakonický hrad. Poprvé ji budou moci lidé spatřit až o dudáckém festivalu. Téměř třímetrovou sochu dokážou hravě přemístit pouze dva lidé. Tentokrát za tím není žádná záhada. Je vyrobena z odlehčeného materiálu. Stačila k tomu jen železná konstrukce, polystyrenové desky a fasádnické lepidlo.

"Strakonice jsou město muzikantů a žádného v nadživotní velikosti nemají. Tak jsem ho vytvořil," řekl Pavel, který se k výrobě postavil stejně, jako by luštil složitý technický problém.

"Skládá se z patnácti polystyrenových plátů, na každém z nich je zaměřeno 36 měřicích bodů. Celkem jich je 540, stejně jako na malé maketě ze dřeva, která vznikla podle fotek živého dudáka," poznamenal Pavel.


Jak vznikal obří dudák
■ doba vzniku: 8 měsíců
■ váha: 180 kg
■ výška: 275 cm
■ použitý materiál: železo, polystyren,
5 pytlů stěrkovacího lepidla, 6 kg barvy


Objasnil záhadu soch na Velikonočním ostrově

Pavel Pavel představil funkční teorii, jak mohli domorodci v minulosti stěhovat obří sochy objevené na Velikonočním ostrově v Tichomoří. Původně vědci předpokládali, že k tomu bylo zapotřebí několik set lidí. Pavel však předvedl poměrně rychlý způsob vztyčování a přesunu soch pomocí jejich rozkývání. Se skupinou 16 domorodců a za použití pouze primitivních technologií (lana a páky) v praxi předvedl přesun originálních soch po ostrově.