Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Orangutan Ámos vyrazil do Holandska!

Autor: uá - 
25. července 2008
05:00

Ústeckou zoo ve čtvrtek opustil bornejský orangutan Ámos. Vydal se do holandského Apeldoornu, který se stane jeho novým domovem.

Ámosovi je nyní 7,5 roku, což je u orangutanů čas odloučení od rodičů a začleňování do nové skupiny. V Apeldoornu k tomu bude mít ideální podmínky.

"Jsme rádi, že se nám ho podařilo umístit právě tam. Jde o zoo specializovanou na primáty, kde mají orangutani velký přírodní výběh. Bude tam určitě spokojený," řekla Věra Vrabcová z oddělení propagace.

Včera byl Ámos už od rána v oddělené místnosti. "Je ve stresu. Ví, že se něco chystá," řekl ošetřovatel Patrik Matějů, který svého svěřence do jeho nového domova doprovázel.

Před odjezdem veterinář Ámose "uspal". Po přenesení do auta mu pak vpíchl další injekci, po které se opičák začal probouzet. "Počítám, že pojedeme třináct hodin. Čtyři hodiny po úplném probuzení bude moci dostat Ámos napít. Jíst během cesty nebude, aby mu nebylo špatně. Kontrolovat ho budu neustále, zastavovat budeme každé čtyři hodiny," řekl Matějů, který s Ámosem v novém domově zůstane až do pondělka.

Ámos:

Ámos se narodil v ústecké zoo rodičům Ňuňákovi a Ňunince 20. prosince roku 2000. Od loňského ledna má ještě mladšího bratra Budiho. Jeho rodiče se do tehdejšího Československa dostali v roce 1989, kdy si je na natáčení filmu Dva lidé v zoo objednala režisérka Marie Poledňáková. Tehdy jim byly necelé dva roky. Od té doby žijí v ústecké zoo.

(O životě a sexuálních problémech jiného orangutana čtěte zde).