Přes hamburgry k cíli...

Přes hamburgry k cíli
 (Autor: Michal Ondrášek, František Prachař, Petr Walter)
10. prosince 2005
15:00

Nedělní Blesk pokračuje v pokusu "na vlastní kůži" a redaktoru k dokončení unikátní hamburgrové diety zbývá pouhých jedenáct dnů

Krátí se to! Počítaje ode dneška zbývá k dokončení mé hamburgrové diety od McDonalda jen jedenáct dnů z celých třiceti! A to už se dá vydržet, alespoň doufám. Jako pokusný redaktor se necítím sice nejlépe, ale postupně jsem si zvykl. Jsem pod stálou kontrolou rodiny, kamarádů i kolegů z práce. Ti všichni sledují, zda skutečně jím a piju jen "mekáčovskou" stravu, dokonce se kvůli tomu sázejí. Nenachytali mě a ani nemohli. Když už, tak už. Nehledě na to, že jsem sám velmi zvědav, co všechny ty hamburgry udělají se mnou a především s mým krevním obrazem. Tento čtvrtek, tedy přesně v polovině pokusu mne znovu prohlédla dozorující lékařka, MUDr. Pavla Myslíková z Bubenče. Rozbor krve se nekonal, ten bude až nakonec, takže jsem si nechal změřit tlak (140/70) a zvážit (142,5 kg). Tlak je na moje třiapadesátiny tak akorát, zato na váze jsem ztratil dva a půl kilogramu. Přisuzuji to totální abstinenci (žádné pivo, víno ani tvrdý alkohol!), protože jiní lidé by prý při tak intenzivním pojídání hamburgrů museli naopak přibrat. Vždyť i samotné americké zdroje uvádějí, že 66 procent občanů USA trpí nadváhou, prý právě kvůli téhle stravě. Ztrátu své hmotnosti jsem nijak nepoznal, protože - jak poznamenal jeden z kamarádů - v mém případě je to asi tak, jakoby se z rybníku Rožmberk ztratil kýbl vody. Jím, jak jsem zvyklý - třikrát denně a nevybírám si. Od McDonalda pozřu s jistým sebezapřením skoro všechno, vyřadil jsem jen kuřecí tortilly (Chicken Roll), protože se opravdu dají jakž tak jíst až od poloviny. To předtím je převážně těsto a převalovat ho v ústech nemusím. A na tom trvám! Samozřejmě, že schovávám všechny stvrzenky. U McDonaldů jsou velmi pečliví a přesní a ze stvrzenek se dá vyčíst úplně všechno. Kde se nákup uskutečnil, co jste si koupili i za kolik a také v kolik hodin a který den. Zatím jsem podobných potvrzení nashromáždil 37 v celkové hodnotě 5 549 korun. Je to drahý život a proto doplňuji, že intenzivní pocit hladu, až fyzické prázdnoty žaludku mne opouští velmi zřídka. Samo sebou se nabízí otázka, jak je to s hamburgry v USA? Co takhle porovnat to s námi? A tak jsem zavolal do USA, stát Nebraska, město Lincoln. Už tři desítky let tam žije krajan Petr Walter. Kvůli Nedělnímu Blesku si koupil tamní Big Mac, já udělal totéž v Praze a poměřili jsme je (viz tabulky). Výhodou Američanů je to, že si podle pana Waltera mohou "okořenit" svůj hamburger libovolným množstvím majonézy, hořčice nebo kečupu a cibule, případně si totéž odnést s sebou. Je to v ceně a platí to i o nápojích. Dostanete tam prázdný kelímek a čepujte si v prodejně třeba i litry coca coly, fanty, spritu a podobně - kolik vypijete. I domů si jeden plný kelímek můžete odnést. Kupodivu tam s bandaskami nikdo nechodí. U nás by to asi lidé nevydrželi, myslí si možná u McDonaldů, a tak tenhle "obyčej" v ČR nezavedli. Třeba se to po tomhle článku změní. Nebo že bychom byli horší, než "Yankeeové"?


Big Mac made in USA cena 2,46 USD (včetně 7% daně), tj. v přepočtu 60,80 Kč váha celkem 19 dkg váha masové náplně 7,7 dkg výška 6,5 cm šířka 10 cm další obsah plátek sýra, listový salát, 5x řez okurky, majonéza, hořčice (provozovna Lincoln, Nebraska)
Big Mac made in ČR cena 62 Kč (včetně 5% daně) váha celkem 22 dkg váha masové náplně 11 dkg výška 7,5 cm šířka 10 cm další obsah plátek sýra, listový salát, 2x řez okurky, majonéza, hořčice (provozovna Praha 4-Modřany, Lhotecká ul.)