Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pražská zoo si vycvičila lemury

Autor: Petra Hátlová - 
26. září 2008
07:53

VIDEO: Cvičení lemuři Bílý ocásek a Fantomas jsou lákadlem pražské zoo. Jejich nejsložitějším kouskem je zavření se v přepravce, při kterém za sebou sami zavřou dvířka.

A umějí se předvádět! Cvičení lemurů trvá necelou čtvrthodinku a lemuři si ji patřičně užívají.

"Předvádějí se dva lemuři. Oba jsou to vůdci tlupy. Ale pokud by bylo třeba, zvládli by to všichni," říká František Šusta z oddělení komunikace s veřejností pražské zoo.


Vystoupení vždy začíná a končí v domečku lemurů. "Zavolám je jmény dovnitř, pak vyjdeme ven a lemuři začnou na povel předvádět, co umějí. Vše vychází z prvků, které jsou jim přirozené, a za všechno dostávají odměnu v podobě rozinek. Jejich dávka je přesně určená chovateli," dodává Šusta.

A co lemuři dokážou? "Celkem zvládají devět prvků, které se většinou naučili během dvou tréninků. Nejsložitějším z nich je vlezení do přepravky, kdy za sebou pomocí provazu zavře zvíře dvířka. Nacvičení tohohle kousku trvalo sedm tréninků," vysvětluje cvičitel.


Kdy je uvidíte?
Během podzimu je možné představení lemurů vidět o víkendech. Přesný čas ale kvůli počasí není stanoven. Pro školy nebo školky je ale možné cvičení předem objednat. Během letní sezony se cvičí 3–4 krát týdně. Ve venkovním výběhu pražské zoo je celkem 12 lemurů. Devět lemurů kata, 2 lemuři černí a jeden lemur bělohlavý. Tlupu tvoří pouze samečci.