Podle Markova deníku vyšla například úspěšná knížka Moja - příběh gorilí slečny...

Dobrý den, jak dlouho s námi ještě budete? K počítači jsem přišla až teď a mám na vás plno otázek. (Jana Zemánková) 
Dobrý den ted končim musim za rodinou díky moc za vaše dotazy a mějte se všichni stejně dobře jako naše gorilí rodina která vás moc pozdravuje.Marek
Nevím kdo je koordinátorem chovu goril u nás. Zajímá mne proč nejsou doplňovány do Dvora Králové a jiných ZOO. Vždyť tam jsou staré gorily a už na vymření. (Fanda) 
Dobrý den, do dvora králové přijdou nové gorily až budou mít nový nebo zrekostruovaný pavilon jinak to neni možné.Marek
Pane Ždánský, jak bude omezen provoz pro návštěvníky po dobu rekontrukce topení v pavilonu u goril. Děkuji za odpověď. (Plimlová lib) 
Dobrý den asi 4 dny od pondělí.Marek
O jakém věku se mluví u mladé gorilí samice. Čtyři roky až sedm anebo sedm a více. Děkuji. (Blanka) 
Dobrý den ,7-10 let. Marek
Dobrý den, kdy se bude opravovat pavilon u gorilek? Bude v tu dobu nepřístupný? Děkuji (Nováková Naďa) 
Dobrý den, pavilon bude uzavřen na pár dní.Marek
Marku, dobrý den, právě koukám na web gorilek. Stojí u okna a čekají pamlsek. Chtěla jsem se zeptat na možnost, zda-li s Mojou můžete dát do jiné ZOO i Kambu? Jsou na sebe hodně zvyklé a Mója by byla jen ráda.Děkuji za odpověď (Alexandra) 
Dobrý den, tak tato možnost je úplně vyloučená.Marek
Dobrý den, před časem jsem se vás na gorilím blogu zeptala na možnost malého brouzdálka v pavilonu. Z odpovědi jsem pochopila, že ho zatím neplánujete. Nenastala v tomto nějaká změna, zvlášť teď, když při rekonstrukci podlady by se to dalo skloubit? (Sabina) 
Dobrý den,nenastala neni to technicky možné.Podlaha se bude měnit u návštěvníků.Marek
Marku, stalo se vám někdy, že jste se doma na internetu kouknul na web gorilek? Co dělají ... (Jana Brunova) 
Dobrý den, ano často.Marek
Dobrý den Marku, můžete nám říct, jestli se plánuje příchod nějaké další gorilky do Prahy? Děkuji za odpověď  (Alena) 
Dobrý den, ano planuje ale zatim o tom nechci mluvit abych to nezakřikl, bude to ještě hodně těžká jednání.Marek
Myslíte, že by Vám ,,Vaše" gorilky dokázaly ublížit? Jinak stále sleduji život goril přes kamery a je to paráda! Někdy Vám závidím, já pracuji s lidmi (zdravotnictví) a není to ono! (Helena) 
Dobrý den, bohužel to nevim jinak díky. Marek
Marku, berete svého syna ke svým svěřencům? Pokud ano, jak na ně reaguje a naopak jak na něho reaguji oni? (Renáta) 
Dobrý den, ano byl tam on to zatim nevníma, gorily se přišli podívat.Marek
Dobrý den, již dlouho mě trápí jedna úvaha: když se dá křížit kůň a osel, lze zkřížit člověka a lidoopa? A už se o to někdo v dějinách pokusil? Moc Vám děkuji za odpověď. (Mirek z Prahy) 
Dobrý den, nevim otom a doufam že to ani nebude.Marek
Jednomu z lemurů prý poranil nohu pes pralesní, který byl ve vedlejším výběhu. Lemurovi se musela noha později amputovat, ale dosud žije v novém výběhu, kde ho prý ostatní lemuři dokonce uznávají jako 'vůdce tlupy'. Můžete tuto historku uvést na pravou míru? Děkuji. (Richard) 
Dobrý den, na starém pavilonu savců měly lemuři ubikaci vedle sebe s psama pralesníma a bohužel lemur tam nechal ruku.Stalo se to dávno já tam ještě nepracoval.Marek
Ještě mám na vás jeden dotaz - znají naše mediální gorily také v zahraničí? Máte nějaké ohlasy? (Martulinka) 
Dobrý den ,ano znají zásluhou projektu českého rozhlasu odhalení.Marek
Dobrý den Marku, píši takhle poprvé. Zajímalo by mě, co říkáte na ty veliké fronty před gorilím pavilónem. S kýmkoliv mluvím tak každý říká, že gorilky ani neviděli, nechtělo se jim stát fronta. Zajímavé je, že ty fronty jsou jenom u goril. Ani o šelmi tak velký zájem není. Myslíte si, že je to hodně medializací? Vždy gorilky díky novinám zná celá naše země.  (Martulinka) 
Dobrý den ,při stavbě pavilonu se stak obrovskou návštěvností nepočítalo, bohužel se nedá nic jiného vymyslet také mě to štve,Marek
Marku, co nám to jen děláte? Má manželka je velká fanynka vašich gorilek. Plakáty máme nalepeném po celém záchodě. Dovedete si představit, že na to koukám skoro pořád. Dokonce jsem je naučil je rozeznávat. Každopádně vám přeji další gorilí mládě a hodně návštěvníků. (Martin) 
Dobrý den, díky !Marek
Uvažuje Pražská zoo zahrada,o zřízení nového stáda gorilek ,jako 1.samička by byla Mojinka - aby nemusela do příliš cizího prostředí po pubertě. Samozřejmě časem zařídit také nové samice pro Tatunka,to znamená tři chovy umístit s pomocí Evropského koordinátora chovu goril v Praze. Děkuji za odpověď. (Peggina) 
Dobrý den, neuvažuje zdůvodu nedostatku prostoru.Marek
Ahoj, to uz je let co jsme se nevideli:-) Dokazes si predstavit delat jeste jiny typ prace po tolika letech se zviraty?? Petr (Petr Hantak) 
Ahoj nedovedu kámo!Marek
Dobrý den, pane Marku, chtěla jsem se zeptat, jestli u Shindy připadá v úvahu i umělé oplodnění a jestli se vůbec ve světě tato metoda u goril používá. Děkuju, moc fandím Vám i děvčatům ošetřovatelkám. (Jana M) 
Dobrý den, o umělém oplodnění neuvažujeme zatim, ta to metoda se používá v některých případech.Marek
Dobrý den pane Ždánský, moc bychom si přáli,aby Shinda měla taky mládě.Podle posledních vyšetření tělísko už nepůsobí,myslíte si,že má naději?A jak je na tom Kamba?  (Anička) 
Dobrý den, co se týká Shindy tak je to tak 50 na 50 procent, Kamba už asi mít mládě nebude , nechdí do řije a neni ani pářená. Marek
Ahoj Marku,je mi šest let a z některých zvířat mám strach,taky se nějakého zvířátka bojíš? (Míra) 
Ahoj nemusim moc myši ale nebojim se jich.Marek
Dobrý den,četla jsem v deníku chovatele o tom,jak si Moja přinesla zvenku kámen.Myslíte si,že ho přinesla už s nápadem rozbít sklo nebo to byla náhoda a rozbila ho z hravosti nebo kvůli dobrotám?Díky! (Romy) 
Dobrý den ,byla to náhoda.Marek
Chtěla bych Vám poděkovat za vaši osvětu z oblasti lidoopů, vaše reportáže jsou velmi zajímavé a poučné. Držím vám pěstičky a mnoho dalších úspěchů ve vaši obětavé a náročné práci.  (jarča Šprengrová) 
Dobrý den ,díky moc!Marek
Ahoj Marku,už ti někdo řekl,že tak trošku vypadáš jak orangutan čénžlej s lemurem?:-) (Georgina) 
Ahoj ano řekl.Marek
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda také děláte prohlídky u opic v klecích? Vždy když jdu v zoo tak mě hrozně láká si ty nádherný opice pohladit. Děkuji za odpověď (Martina) 
Dobrý den, neděláme kvůly přenosu nemocí na gorily.Marek
Hezký den pane Ždánský, zajímá mě, čím jsou gorily pro lidi nebezpečný - působí klidně, mírumilovně, ale od návštěvníků i od Vás- ošetřovatelů je dělí tlusté sklo a mříže a přísná bezpečnostní opatření. Co je teda pochopitelné - ale ani Vy, kterého znají, nejste s gorilkami v přímém kontaktu? Co by Vám udělaly? Děkuji a přeji hodně radosti se zvířátky. (Ingrid) 
Dobrý den, gorily jsou klidnáé jen do té doby než je někdo ohrožuje, to znamená kdyby jsme porušily jejich daný prostor tak zaútočí.Marek
Marku, děkuji Vám za gorilky, i za ostatní Vaše svěřence v ZOO. Je vidět, že jsou Vaší velkou láskou. Dávají Vám najevo také svoji náklonost? (Věra) 
Dobrý den ,uvedu jeden příklad, když Kijivu porodila přišla nám Tatu bez problémů ukázat jako první.Marek
Pane Marku, co říkáte na to, že Mojka chodí sát z prsu od Kamby? (Helena) 
Dobrý den, Moja byla odstavena docela brzo od pití mléka Kijivu , po narození Tatu se opičí po něm. U Kamby se nám mléko nepodařilo zjistit i když někdo tvrdí že ho má.Marek
Připadá mi ,že mají gorilky hlad,když jedí vlastní výkaly . V jiných Zoo jsou o hodně tlustší . Co vy na to ? (Myšková Jiřina) 
Dobrý den ,bohužel se mýlíte vlastní výkaly jedi i v přírodě, vyjídají zbytky nestráveného jídla. Naše gorily jsou v dobré kondici a nejsou hubené.Marek
Marku, děkuji Vám za Váš vztah ke zvířatům, zejména ke gorilkám. Kamera nám přibližuje kontakt k chování goril, je to úžasné. Kdo z celé tlupy je na Vás nejvíce fixován ? (Radka) 
Dobrý den, to nemůžu posoudit já, zeptejte se goril.Marek
Prosím kolik oštřevatelů se stará nyní o rodinku Gorilkových včetně Vás a jak vypadá běžný pracovní den jejich ošetřovatele ? (Libuše) 
Dobrý den , o gorilí rodinu se stará celkem čtyři ošetřovatelky a já. Marek
Dobrý den Marku chtěla jsem se zeptat jestli by jste vyměnil Vaši práci za nějakou jinou kde by byl nadstandartní výdělek nebo je ta Vaše práce láska na celý život?Jinak přeji moc a moc štěstíčka a radosti s Vašimi zvířecími zlatíčky.Hezký den .Naokraj tiše závidím neměnte jste na správném místě. (Dino) 
Dobrý den , páci bych určitě nevyměnil! Marek
Moc Vás zdravím a chci sr zeptat.Máte obavy jak zvládne ne nejmladší Kambuška jednou odchod Mojky.Neutrápí se?Máte představu jak jí to usnadnit? Děkuji (Libuše) 
Dobrý den, než odejde Moja tak bude dospívat Tatu ona se bude se starat oněj a já doufam že dorazí také nová mladá gorilí samice. Marek
Co si myslíte o sexu na pracovišti? (lubor) 
Dobrý den, bohužel nemůžu vám odpovědět už jsem ženatý.Marek
Jak nejraději relaxujete? (Uli) 
Dobrý den, největší odpočinek mam když si vypnu mobil.Marek
Máte vlastní zvíře? A které zvíře je vám nejmilejší? Děkuji. Marie (Marie, Praha) 
Dobrý den, ano máme doma psa , nejvíce si rozumim asi s Kambou jinak je mam rád všechny stejně.Marek
Marku, mají lemuři opravdu tak heboučkou srst, jak vypadá? V rámci zachování pravidel Zoo jsem si na ně nikdy nesáhla, ale náramně by mne to zajímalo: ) Díky (Kat) 
Dobrý den, ano mají a díky že dodržujete pravidla zoo.Marek
Proč v ZOO v Praze nejsou šimpanzi? (Jana Novotná) 
Dobrý den, bohužel šimpanzi u nás nebudou neni pro ně dostatek prostoru.( potřebují velký pavilon a výběh tak jako gorily a orangutani.Marek
Dobrý den, Marku, mám teď málo času a nestíhám sledovat všechno u Gorilkových. Mohl byste mi říct, zda už Moja zkouší spát sama? (Judita Tauchmanová) 
Dobrý den , Moja zatim moc nespí sama většinou s Kambou. Marek
Pane Ždánský, viděl jste někdy gorilky plakat? A pokud ano. Jak se tato emoce projevuje, křikem nebo jako u nás u lidí? Děkuji (Vilma) 
Dobrý den, naštěstí neviděl.(smutné ano-Kamba po porodu) Marek
Dobrý den, Marku,jak je na tom zdravotně v současné době Kama a kdy bude připraven jeho ostrov. A podotázka- podle čeho rozeznáváte Pagiho a staršího Filipa. V sobotu jsme byly na návštěvě v Zoo a ani ošetřovatel, který provázel nám na tuto otázku nedokázal odpovědět.  (Daniela R.) 
Dobrý den, Káma je zdravotně konečně v pořádku, co se týká ostrova tak je problém finanční,každopádně oba samci jak Filip tak Pagy odejdou příští rok do nového paviloni v zoo Bratislava pak spojíme opět Kámu s Upitou dohromady.Co se týká rozpoznání Filipa s Pagym tak já je poznam dle obličeje a srsti.(Filip je tmavší). Marek
Jak se daří vašemu synkovi?Máte na něj dost času? (Lida) 
Dobrý den, díky za optání má se dobře roste jako z vody, veškerý volný čas se snažim trávit s rodinou.Marek
Pane Ždánský občas se dívám na pražské gorilky.Teď je v Praze i v jiných částech republiky epidemie žloutenky. Nevadí vám v souvislosti s nákazou ty časté návštěvy nezvaných lidí na vašem pracovišti? Jsem zdravotník a mám na tyto věci svůj názor. (David) 
Dobrý den, časté návštěvy u nás v pavilonu mě nejvíce vadí při epidemii chřipky ta je pro gorily hodně nebezpečná, žloutenka neni pro ně tak velká hrozba.
Jak se daří malému Tatu? Je nádherný! Udělal nějaké nové pokroky? Při poslední návštěvě gorilí rodiny, statečně skákal z pařezu a dělal kotrmelce. Bylo vidět, že Moja ho má moc ráda. (Domča) 
Tatu se má super užívá si gorilího života se všemi ve skupině.Marek
Blahopřeji k ohromnému zviditelnění Gorilek a tím také Pražské ZOO. Budete moci mluvit koordinátoru chovu evropských goril k místu umístění Mojinky , uvažujete v Pražské ZOO o vytvoření další rodinky gorilek,kde by jako číslo jedna byla samička Moja? Milujete svou rodinku stejně jako gorilky?  (Pegina) 
Dobrý den, co se týká odchodu Moji bude hodně záležet na koordinátorovi chovu goril kam nám doporučí poslat Moju a my to budem respektovat.Samozřejmě přijdeme i s vlastnim návrhem kam by mohla odnás odejít, určitě tam na pár dní pojedu sní než si zvykne.Miluji všechny je to moje velká rodina.Marek
Pohladil jste někdy Richarda? Jak reagoval? Děkuji a přeji hodně úspěchů ve Vaší práci. Na gorilky jezdíme každý rok a každý den je sledujeme na interneru. (Tamara Turková) 
Dobrý den, Na Richarda si samozřejmě můžu sáhnout kdykoliv ,ale musí mít náladu na kontakt v ten daný moment.Jinak komunikuje s ošetřovatelem dobře.Marek
Dobrý den,byla to od Vás veliká odvaha, když jste skočil pro topící se Moju. Asi jste moc o nebezpečí nepřemýšlel, ale upřímně: klepala se Vám potom kolena,když jste si uvědomil co by se mohlo stát? o))A co vlastně všechno hrozilo ? Díky (Libi) 
Dobrý den ,ano klepala se mě kolena pěkně dlouho.Marek
Přeju krásný den!CHci se zeptat,zda si Richard všímá svých potomku ,a uvědomuje si roli otce,tak jako u lidí,nebo je to u goril uplně jinak a bere je jen jako členy své tlupy???  (Lucie) 
Dobrý den, Richard si svoje děti samozřejmě uvědomuje ,ale je to trochu jiné než u lidského táty.
Dobrý den!Zajímalo by mne,zda s gorilami pracujete pouze přes sklo,či mříž,nebo jste se již odvážil i jít mezi ně(to asi ne,že???)Jinak moc gratuluju k uspěšnému množení goril,jen tak dál!!!! (silva) 
Dobrý den, s gorilami pracujeme přes mřížové dveře v přímém kontaktu jsem byl s celou skupinou při záchraně Moji ,když se topila ve venkovním příkopu.Již dřive jsem chodil do ubikace k samečkovi Pongovi,než se utopil při povodních.Marek
Jak dlouho již studujete život opic? a co Vás na tom nejvíce zajímá? (Irena ) 
Dobrý den, pracuji v zoo 15 let a od začátku u opic.Zajímá mě vše co se jich týká.Marek
Dobrý den, jakoum máte pracovní dobu, volno dovolené..? Přijde mi, že taková práce musí zabírat strašně moc času. Díky a zdravím (Mirka) 
Dobrý den, díky za zájem dělam zhruba 8 hodin každý den.Marek

228856:gallery:true:true

Ošetřovatel Marek Žďánský ho konejšil a dával mu napít
Autor: Jiří Hadač