Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Obama a McCain - společné vystoupení

Barack Obama
Barack Obama  (Autor: wikipedia)
Autor: ČTK - 
7. září 2008
08:24

Senátoři Barack Obama a John McCain, kteří proti sobě kandidují na post amerického prezidenta, uspořádají ve čtvrtek společné vystoupení v New Yorku u příležitosti sedmého výročí teroristického útoku na budovy Světového obchodního střediska (WTC).

Kandidáti svůj záměr oznámili v sobotu ve společném prohlášení.
"Ve čtvrtek odložíme stranou politiku a sjednotíme se, abychom uctili památku každého Američana, který tehdy zahynul, a abychom truchlili s rodinami a přáteli, kteří ztratili své milované," uvádějí McCain a Obama v prohlášení.

Senátoři se také shodli, že v den výročí teroristického útoku nebudou vysílat televizní spoty, v nichž se vzájemně napadají. Pracovníci kampaně republikánského kandidáta McCaina podle serveru BBCNews oznámili, že 11. září stáhnou z vysílání veškeré předvolební spoty.

Čtvrteční společné vystoupení Obamy a McCaina v manhattanském Ground Zero, kde stávaly mrakodrapy WTC, bude jejich prvním setkáním poté, co oficiálně přijali nominace svých stran do prezidentských voleb. Ty se uskuteční 4. listopadu a jejich vítěz vystřídá v Bílém domě George Bushe.

Před sedmi lety, 11. září 2001, unesli atentátníci z mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina čtyři dopravní letadla. Dvě z nich navedli do mrakodrapů WTC na Manhattanu, jedno narazilo do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Poslední letadlo se zřítilo v Pennsylvánii. Celkově si útoky vyžádaly na 3000 obětí. Převážnou část z nich tvořili lidé v budovách WTC, které se po nárazu letadel zbortily.