Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejlepší pes pro Obamu? Pudl!

Nejlepší pes pro Baracka Obamu je prý pudl
Nejlepší pes pro Baracka Obamu je prý pudl  (Autor: en.wikipedia.org, koláž Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2008
10:22

Ideálním psem, který by vstoupil do Bílého domu spolu s Barackem Obamou v případě jeho vítězství v listopadových volbách, by byl podle Američanů pudl.

Ukázal to průzkum, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnil Americký psí klub (AKC).

Klub uspořádal celonárodní anketu poté, co prezidentský kandidát Demokratické strany Obama a jeho žena Michelle slíbili svým dvěma dcerám, že po volbách 4. listopadu by jim mohli pořídit psa. Průzkum trval podle AKC sedm týdnů a zapojilo se do něj přes 42.000 lidí.

"V tomto soupeření, které bylo téměř stejně zuřivé jako mezi Hillary Clintonovou a Barackem Obamou během primárek, vyhrál pudl o chlup s náskokem jen několika set hlasů před irským teriérem," uvedlo sdružení AKC (American Kennel Club).

Barack Obama ve čtvrtek večer přijal nominaci amerických demokratů na funkci příštího prezidenta Spojených států. Příští obyvatel Bílého domu ale zdědí půlbilionový deficit, který bezesporu zásadně ovlivní financování nových programů. Nabízíme přehled Obamových slibů:

HOSPODÁŘSTVÍ A DEFICIT: Obama slíbil, že naváže na daňové slevy v hodnotě 168 miliard dolarů pro jednotlivce a daňové úlevy pro podnikatele, které v únoru schválil Kongres.

DANĚ: Obama chce zachovat daňové škrty, které prezident Bush zavedl pro rodiny s výdělkem nižším než 250.000 dolarů ročně.

ENERGETIKA:
Obama slibuje krátkodobou slevu ve výši 1000 dolarů na manželský pár, která má pomoci vyrovnat se s rostoucími cenami energií.

ZDRAVOTNÍ PÉČE: Obama chce zvýšit počet lidí se zdravotním pojištěním systémem vládních dotací pro rodiny s nízkými a středními příjmy a peníze na tyto výdaje získat zvýšeným zdaněním rodin, které vydělávají víc než 250.000 dolarů ročně.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA: Chce sešikovat mezinárodní tlak proti Íránu, posílit americký boj proti extrémistům podél afghánsko-pákistánské hranice a prosadit rychlejší a rozhodnější začátek blízkovýchodního mírového procesu. Slibuje stažení všech amerických bojových jednotek z Iráku během 16 měsíců a poskytnutí lepší péče zraněným vojákům a válečným veteránům.

ŠKOLSTVÍ: Plán dotovaný osmnácti miliardami dolarů by měl povzbudit, ale nikoli povinně nařídit, všeobecnou předškolní výchovu. Obama dále chce mimo jiné provázat platy učitelů s výsledky testů, vytvořit prostor pro okrajové předměty, jako je umění či hudba, a zavést úhradu až 4000 dolarů z nákladů na školné pro studenty, kteří ročně odpracují 100 hodin veřejných prací.

Jak je na tom Obamův protikandidát John McCain, který 29. srpna slaví 72 narozeniny? Čtěte zde.