Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

McCainovou devizou je renomé z války

John McCain
John McCain  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2008
09:55

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain slaví 29. srpna už 72. narozeniny. Jaká je jeho minulost, soukromí a co Američanům slibuje?

Jméno a příjmení: John Sidney McCain
Datum narození: 29. srpna 1936 v Coco Solo, zóně panamského průplavu tehdy kontrolované USA, kde sloužil jeho otec
Vzdělání: námořní akademie v Annapolisu (1958)
Kariéra: stíhací pilot, v roce 1967 byl sestřelen ve Vietnamu a přežil těžký pětiletý pobyt ve vietnamském zajetí, z něhož má trvalé zdravotní následky; od námořnictva odešel v roce 1981 (obdržel několik vysokých vyznamenání), zvolen do Sněmovny reprezentantů (1982), senátor za Arizonu (1986 až dosud)
Rodina: podruhé ženatý s podnikatelkou Cindy Hensleyovou, má celkem sedm dětí (nejmladší dceru manželé adoptovali v bangladéšském sirotčinci)

Názory na některá témata, které se liší od představ McCainova volebního soupeře, demokrata Baracka Obamy:

- Zahraniční politika:
Prosazuje energičtější roli USA v diplomacii a posílení vztahů se spojenci. Je pro udržení armády v Iráku (v roce 2003 schvaloval útok), rychlý odchod vojsk by podle něj rozpoutal chaos a genocidu. Prosazuje sankce zaměřené na íránské vedení - pozastavení víz či zmrazení kont. Pochybuje, že Severní Korea je skutečně odhodlána zrušit svůj jaderný program, chce dále vyjednávat. Již dříve apeloval na vyloučení "revanšistického Ruska" ze setkávání skupiny G8. Je kritikem ruského premiéra Vladimira Putina a politiky vůči Gruzii.

- Protiraketová obrana: Je jejím jasným zastáncem. Podle něj je zásadní pro obranu USA vůči zemím, jako jsou Severní Korea a Írán, a pro "ochranu proti možným hrozbám" z Ruska a Číny.

- Ekonomika a energetika: Plánuje prodloužit snížení daní zavedené prezidentem Georgem Bushem a chce snížit firemní daně. Navrhuje postavit 45 nových jaderných reaktorů do roku 2030 a je pro rozšíření těžby ropy v moři u břehů USA.

- Interrupce, homosexuálové a kmenové buňky: Je proti potratům. Podporuje definici manželství jako svazku mezi mužem a ženou; je však proti ústavnímu dodatku, který by sňatky osob stejného pohlaví zakazoval. Na rozdíl od velké části republikánů je také pro výzkum kmenových buněk.

Ostatní:

- Jeho senátorskou kariéru poznamenala aféra se získáváním finančních příspěvků spojených s takzvaným skandálem Keating Five (1980). McCain vyvázl jen s pokáráním etické komise Senátu.
- V roce 2000 prohrál v republikánských primárkách po souboji se současným prezidentem Georgem Bushem.
- Mezi republikány má pověst spíše umírněného straníka. I když mu podporu nakonec vyjádřil i Bush, řada konzervativců se na McCaina stále dívá přes prsty. Vyčítají mu, že si občas až příliš notuje s demokraty a je schopen jít proti stranickým nařízením. Nelíbí se jim také, že toho moc neví o americké ekonomice, které se nyní příliš nedaří.
- Pokud by se stal prezidentem, nastoupil by k prvnímu mandátu vůbec v nejvyšším věku ze všech dosavadních prezidentů USA.
- Nedávno přiznal, že neumí pracovat s internetem.
- Označuje se za "fanatika" boxu. Sám jej provozoval s jistým úspěchem na námořní akademii 50. letech.