Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Start severokorejské rakety skončil trapasem: Explodovala a spadla do moře

Raketa se po několika vteřinách letu rozlomila a explodovala
Raketa se po několika vteřinách letu rozlomila a explodovala  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
13. dubna 2012
07:00

Severní Korea i přes varování západních států vypustila balistickou raketu. Akce ale skončila trapasem. Několik minut po startu ale raketa explodovala, rozpadla se a zřítila do moře. Neúspěch této mise, který už Pchjongjang nepřímo potvrdil, pro tamní režim znamená ztrátu tváře.

Informace o tom, že se Severokorejcům start nezdařil, bez dalších podrobností potvrdil jihokorejský ministr zahraničí Kim Song-hwan. V televizním projevu podle agentury AP řekl, že Soul "ostře odsuzuje nové severokorejské vedení" za to, že ignorovalo výzvy mezinárodního společenství, aby start rakety zrušilo. Za provokaci ho považuje Japonsko i Spojené státy, dnes se kvůli němu sejde Rada bezpečnosti OSN.

Podle Soulu se raketa po výbuchu rozpadla na dvacet kusů a pak spadla do moře západně od pobřeží Jižní Koreje. Ministerstvo obrany oznámilo, že zahájilo pátrací akci po jejích troskách.

Severní Korea tvrdila, že chce, aby raketa Unha-3 na oběžnou dráhu vynesla komunikační družici, která by na Zemi posílala informace třeba o vývoji počasí. Většina západních zemí, Jižní Korea a Japonsko ale ujištěním stalinistického státu nevěřily a obávaly se, jde o zastírací manévr pro zkoušku rakety dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici. Severní Korea v uplynulých letech provedla dvě jaderné zkoušky.

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že satelit, který raketa měla vynést do vesmíru, se nedostal na oběžnou dráhu. "Vědci, technici a odborníci nyní vyhodnocují příčinu tohoto neúspěchu," uvedla oficiální agentura země, kde panuje tvrdá komunistická diktatura.

KLDR vypustila raketu Unha-3 z nové odpalovací rampy na svém západním pobřeží poblíž čínské hranice. Stalo se to k příležitosti oslav stého výročí narození severokorejského vůdce Kim Ir-sena.

venxa ( 13. dubna 2012 16:38 )

dfghjk: ty blbecku bez americke materialni pomoci by se Rusaci v petactyricatem nedostali az k Labi. Maximalne by se setkali se zapadnimi spojenci nekde na byvale Polske a Rumunske hranici. A kdo muze vedet co by se stalo. Mozna by prave zbytky nacistu byly presidleny na Sibir ke svym vzdalenym pribuznym-Rusum. Jestli o tom nevis tak puvodni Rusove byl germanky kmen ktery si podrobil puvodni slovanske obyvatele a behem casu prevzali puvodni slovansky jazyk. Ale v kazdem pripade by nebyl komunisticky puc v osmactyricatem a komunisticke hovada jako jses ty by v Ceskych zemich neexistovaly!

zaviracispendlik ( 13. dubna 2012 14:37 )

santakauz...to je lepší verze, než jsem překládala

cvanhak ( 13. dubna 2012 13:00 )

Velký vůdce Kim sabotéra odhalí a tomu budiž samo nebe milostivo

franta43 ( 13. dubna 2012 12:04 )

jenže oni si tu králíkárnu shodili sami.

zaviracispendlik ( 13. dubna 2012 09:42 )

koho víno piješ, tomu zpívej Bleskovci jsou opravdu ři.tní alpinisté

Zobrazit celou diskusi