Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americká jednotka Navy Seals, která zlikvidovala Ládina, má na kontě další úspěch

Ilustrační foto. Speciální jednotka americké armády osvobodila zajatce z rukou somálských únosců
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, zun - 
28. ledna 2012
10:35

Jednotka, která lapila Usámu bin Ládina pokračuje ve svých úspěších. Z rukou somálských únosců osvobodila američanku Jessicu Buchanan (32) a Dána Poula Thisted Hagena (60).

Výsadek se započal uprostřed noci. Vojáci byli vysazeni poblíž tábora, kde somálci rukojmí ukrývali. Při akci zemřelo všech devět únosců.

Úspěšná akce trvala necelou hodinu. Poté už byli rukojmí v bezpečí na palubě a těšili na své blízké. Jejich rodinám byla ihned vyslána zpráva o tom, že jsou v pořádku v rukou amerických vojáků.

Americký prezident Barak Obama vydal rozkaz pro použití speciální jednotky ze strachu o zdravotní stav unesených humanitárních pracovníků. Rukojmí byli v rukou somálských povstalců přes tři měsíce.

Úspěšná akce připomíná velkolepý úder na Usámu bin Ládina, který proběhl 2. května v Pákistánu. Mužům, kteří nasazují své vlastní životy pro druhé udělil chválu sám americký ministr obrany Leon Palleta.

Somálsko patří mezi nejnebezpečnější země na světě. V těchto končinách nejsou v bezpečí ani pracovníci humanitárních organizací. V zemi probíhala 20 let občanská válka, vzhledem k tomu nemá Somálsko žádnou fungující centrální vládu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi