Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těla hrdinů Američani naházeli do masového hrobu

Americká armáda nejspíše pohřbila těla vojáků, kteří padli v zahraničních misích, do masového hrobu - ilustrační foto
Americká armáda nejspíše pohřbila těla vojáků, kteří padli v zahraničních misích, do masového hrobu - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim, ČTK - 
8. prosince 2011
14:01

Bojovali za svou vlast ve válce, položili za ni své životy a nedostalo se jim ani důstojného pohřbu. Těla více než 2000 amerických vojáků skončila v masovém hrobu.

O tajných pohřbech obětí zahraničních armádních misí nevěděli údajně ani vrcholní představitelé Pentagonu. Těla více než dvou tisícovek vojáků skončila v hromadném hrobě na základně v Doveru na východě Spojených států.

Podle amerického deníku The Washington Post šlo ve 274 případech šlo o oběti, které rodiny ponechaly armádě k "důstojnému umístění". U 1762 lidských ostatků šlo o těla, která vzhledem k jejich silnému poškození ohněm či explozí nebylo možné identifikovat, upřesnil deník s odvoláním na vojenské zdroje.

Tyto pohřby do společného hrobu byly podle listu zatajeny špičkám americké armády. Ti v roce 2008 vyhodnocovali činnost krematoria na letecké základně v Doveru ve Virgínii, kterou od roku 2001 prošlo více než 6300 těl amerických vojáků padlých v cizině, hlavně v Iráku a Afghánistánu.

sosacek ( 8. prosince 2011 15:04 )

Okupanti a vrazi si nic jiného nezaslouží.

Zobrazit celou diskusi