Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zneužitá Afghánka: Musí si vzít muže, který ji znásilnil!

Mladá Afgánka Gulnaz byla znásilněna, odsouzena a ve vězení na podlaze pak porodila. Nyní si však násilníka musí vzít.
Mladá Afgánka Gulnaz byla znásilněna, odsouzena a ve vězení na podlaze pak porodila. Nyní si však násilníka musí vzít.  (Autor: Youtube.com, Archiv Blesku)
Autor: INT, vk, jsimk - 
9. prosince 2011
09:33

Afghánská dívka (21) si prožila peklo. Za to, že byla zneužita, dostala tři roky, ve vězení pak porodila. A jak se zdá, její trápení nekončí. Manžela své sestřenice, který ji v roce 2009 znásilnil, a ona za to byla potrestána, si teď musí vzít! I přesto, že se mu nedokáže podívat do očí - je to totiž jediná možnost, jak si zachovat čest před rodinou. Sňatek s mužem, jemuž na podlaze za mřížemi přivedla na svět dceru Moskan, byl navíc podmínkou milosti, kterou jí udělil afghánský prezident Hamíd Karzáí...

„Nějakým způsobem se dostal do domu, pak mě svázal a znásilnil,“ svěřila se mladá žena, kterou média označují pouze jménem Gulnaz, v rozhovoru pro NBC s tím, že dlouhé měsíce hledala odvahu, aby se se svým otřesným zážitkem svěřila na policii. Tam zažila další šok.

I přesto, že se stala obětí, dopustila se podle afghánského práva nevěry. A za tu také dostala trest. „Původně jsem byla odsouzena na dva roky, když jsem se však odvolala, prodloužili mi trest na dvanáct let. Nevěřili mi, že jsem byla znásilněna,“ vzpomíná dívka. „Řekli mi, že při prvním pohlavním styku nemůžu přijít do jiného stavu a že jsem musela se sexem s příbuzným souhlasit. Nic jsem ale neudělala, proč bych měla být ve vězení tak dlouho?“ ptala se zoufalá Gulnaz, které byl při posledním odvolání snížen trest na tři roky.

Nakonec se dočkala prezidentské milosti. I ta ale měla podmínku. Musí si útočníka, který ji sexuálně zneužil, vzít.

Po zveřejnění kauzy a zjištění, že dívka je těhotná, se o případ Gulnaz začaly zajímat zahraniční média a organizace, které se zabývají ochranou lidských práv. „Její případ upozornil na zoufalou situaci afghánských žen, které i deset let po svržení Tálibánu trpí, i nadále žijí v nepředstavitelných podmínkách a nemají ani ta nejzákladnější lidská práva,“ řekl zvláštní zástupce pro Afghánistán Vygaudas Usackas.

Gulnaz nyní zbývá posledních pár dnů ve vězení. Pak ji čeká sňatek s Afgháncem, který je sice ženatý a má čtyři děti, ale jako muslim může mít až čtyři manželky.

jakub-moravec ( 10. prosince 2011 07:14 )

To kdyby mě znásilnila nějaká hezká sexy ženská,tak bez reptání si ji vezmu a může mě pak znásilňovat ještě každý den a dokonce si vzít pomocníci a pak ve třech Tak holky do toho!

mandat ( 9. prosince 2011 12:18 )

Kdyz se tam chce udrzet jak politik,musi dodrzovat tradice.Vzdyt tam maji stredovek a to se jen tak rychle nezmeni.

mandat ( 9. prosince 2011 12:16 )

Presne tak!

r1200c.i ( 9. prosince 2011 12:15 )

Aláh si to tak přál.

mandat ( 9. prosince 2011 12:15 )

Ta mela jeste stesti,normalne by ji ukamenovali.Ten nasilnik je tam pokladan za frajera,protoze ma dalsi dite.Doporucuji po svatbe toho blbce otravit jedem na krysy.

Zobrazit celou diskusi