Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tato dívka má na výběr: 12 let vězení, nebo svatba s mužem, který ji znásilnil

Gulnaz si během rozhovoru s reportéry CNN pečlivě zahalovala tvář a zakrývala svou dceru
Gulnaz si během rozhovoru s reportéry CNN pečlivě zahalovala tvář a zakrývala svou dceru  (Autor: CNN)
Autor: INT, ljš - 
24. listopadu 2011
18:43

Utrpení afghánské dívky Gulnaz (21) neskončilo okamžikem, kdy ji manžel její sestřenice znásilnil. Tento okamžik pouze odstartoval několikaleté martirium, které může skončit i dívčinou smrtí. Ta si má teď vybrat, jestli stráví celých 12 let v afghánském vězení, nebo se vdá za muže, který ji znásilnil.

I dva roky po útoku si dívka dokáže přesně vybavit zápach oblečení, které měl násilník na sobě. V osudný den využil toho, že si její matka na chvíli odskočila do nemocnice. "Zavřel dveře i okna. Křičela jsem, ale zacpal mi rukou pusu," vypráví Gulnaz.

Dívka se pak celou událost snažila zatajit, ale za několik týdnů se jí ráno začalo dělat špatně a brzy zjistila, že čeká násilníkovo dítě. Afghánská realita je bohužel krutá. Její situace bohužel nevyvolala soucit, ale naopak odsouzení. Soud poslal devatenáctiletou těhotnou dívku do vězení za cizoložství. Vyměřil jí dvanáctiletý trest.

Gulnaz tedy už dva roky žije ve vězení se svou dcerkou. "Mohla jsem ji dát po porodu pryč, ale teta mi poradila, ať si ji nechám, jako důkaz své neviny," vysvětluje dívka.

V jejím případu může nyní dojít ke zvratu. Soud ji nabídl možnost propuštění v případě, že se za násilníka a otce svého dítěte vdá. A to je to, co Gulmaz opravdu chce. "Zeptali se mě, jestli chci začít nový život, být osvobozena a vzít si tohoto muže. Řekla jsem, že ten muž mě ponížil a že s ním chci zůstat," řekla reportétům televize CNN.

Gulnaz přitom svým rozhodnutím riskuje život. V Afghánistánu je totiž běžné, že ženu, která je propuštěna z vězení, její komunita zavraždí, protože je zostudila. Násilník, který Gulnazino znásilnění stálě popírá, přestože za něj pyká ve vězení, souhlasí s tím, že dívce hrozí nebezpečí. Trvá však na tom, že jeho rodina by jí nic neudělala, podle něj ji budou chtít zabít její vlastní příbuzní.

vejkyt ( 25. listopadu 2011 10:11 )

dobreh muslim = mrtvej muslim a ty kecy o dobrejch muslimech sou jenom blbosti dobrej muslim neni všichni co ten sajrajt praktikujou maj ty prasárny v sobě

hofihofi ( 25. listopadu 2011 09:18 )

V psi, nebo vlci smecce plati pravo silnejsiho, bez ohledu na pohlavi, libilo by se to to? Pokud ano nestezuj si na cikany.

hofihofi ( 25. listopadu 2011 09:11 )

kotupvi = korupci

hofihofi ( 25. listopadu 2011 09:10 )

Ale to vubec neni stredovek, to se vam jen zda z pohledu evropana. Naprikllad v Cine se za kotupvi bezne popravuje a jim se muze zdat to co se deje tady za deni horsi nez v v psí směčce. Jiny kraj jiny mrav, to je cele.

vonamula ( 25. listopadu 2011 04:37 )

tak nevím. snad i v psí směčce je větší spravedlnost než v muslimské rodině.

Zobrazit celou diskusi