Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demonstrace proti výsledům voleb v Rusku: Putin nasazuje na lidi tajnou policii

Demonstranti v ulicích protestují proti Putinové vládnoucí straně Jednotné Rusko
Demonstranti v ulicích protestují proti Putinové vládnoucí straně Jednotné Rusko  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, mel - 
6. prosince 2011
14:52

Zatímco se ruský prezident Dmitrij Medveděv chystá na dnešní návštěvu Česka, v jeho zemi zuří bouřlivé demonstrace proti nedělním parlamentním volbám. Ty sice vyhrála jeho a Putinova strana Jednotné Rusko, výsledek voleb však značně oslabil moc obou mužů v zemi.

V pondělí ovládly centrum Moskvy tisíce demonstrantů, kteří protestovali pro vládnoucímu režimu. Lidé zpochybňovali výsledek voleb a falšování výsledků. Například v severokavkazském Čečensku získalo údajně Jednotné Rusko 99,5% hlasů při účasti 99,5% voličů. Policie musela dav, pochodující ke Kremlu, zastavit. Dokonce zatkla na 300 demonstrantů. Vláda proti nespokojeným lidem nasazuje posily z Dzeržinského divize vojsk ministerstva vnitra. Felix Dzeržinskij byl zakladatelem tajné komunistické policie.

Zajímavé jsou komentáře na ruské události posledních dnů v západních médiích. Například rakouský liberální deník Der Standard napsal, že „ačkoli Rusové v neděli vybrali jen prakticky bezvýznamný parlament, výsledek sám o sobě znamená těžkou ztrátu tváře pro premiéra Putina. A přinejmenším malé vítězství pro ruskou demokracii.“

wojtylak ( 7. prosince 2011 18:49 )

 připojit čr k RUSKU!

husqarnowicz ( 6. prosince 2011 17:14 )

Tenhle bývalý fízl s hadím pohledem je posedlý touhou po moci, tejně jako u nás ODS s tuneldědkem v čele. Nevidím mezi nimi velký rozdíl,snad jen ten, že Putin vládne obrovské zemi, dnes už téměř znovu velmoci, kdežto ten náš směšný prďola bezvýznamnému ministátečku, který navíc umožnil vytunelovat.

Zobrazit celou diskusi