Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Íránu hrozí jaderná katastrofa jako v Černobylu

Íránskou první jadernou elektrárnu prý obsluhují nedostatečně kvalifikovaní pracovníci
Íránskou první jadernou elektrárnu prý obsluhují nedostatečně kvalifikovaní pracovníci  (Autor: EPA)
Autor: evak, INT, mivrk - 
7. října 2011
22:43

V íránském Búšehru si zahrávají s životy mnoha lidí. Podle nových zpráv tamních expertů hrozí v této lokalitě, kde je postavena poměrně nová jaderná elektrárna, katastrofa podobná Černobylu.

O hrozbě informoval britský deník The Times, jenž měl informace od iránských zasvěcenců do národního nukleárního programu. Podle jejich výpovědí prý nedostatečně vyškolení pracovníci v elektrárně kombinují neslučitelné technologie z Německa a Ruska.

Při zemětřesení by elektrárna dopadla hůř než japonská Fukušima, kde se stala jaderná katastrofa letos v březnu. A otřesy země jsou v této oblasti více než pravděpodobné, jelikož komplex se nachází v jedné z nejvíce seizmicky aktivních částí světa.

K zemětřesení již došlo

Není to tak dávno, kdy jen pár set kilometrů od elektrárny došlo k otřesům. V prosinci 2010 zemětřesení dosáhlo velikosti 6,5!

Elektrárna v Búšehru je první íránskou jadernou elektrárnou. Stavěla se téměř třicet let a v provozu je od září 2011, už po měsíci jsou ale znát velké nedostatky.

azorek ( 9. října 2011 23:04 )

Milý Blesku,bylo by vhodné,kdybys napsal v jaké seismické stupnici se odehrálo ono zemětřesení.Pod pouhým číslem "6,5" si lze představit velké kulové. -Všichni tihle "experti" na jadernou energetiku by měli být pro výstrahu všem podobným týpkům uškvařeni ve svém tzv.díle.Za jejich vzdělanou imbecilitu budeme platit vysokou daň na zdraví a životech lidí na celé planetě ještě příštích tisíc let!!! -Nemáme sice BEZPEČNOU alternativu atomové energie,ale raději budu svítit svíčkama než abych svítil sám z ozáření! -Nejvíc energie se přece spotřebuje přes den (solární elektrárny),v noci by nás zásobovali z větrných a vodních elektráren.Přečerpávací el.by jen otočily provoz-přes den čerpat vodu vzhůru,v noci vyrábět el.proud.Určitě by vznikaly různé výkyvy a možná i výpadky energie,ale časem by se tahle kombinace elektráren sladila v plynulý provoz. ZA ZDRAVÉ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ BY TO URČITĚ STÁLO!!!

Zobrazit celou diskusi