Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevinná Amanda: Na brutální vraždě vydělá milióny

Autor: INT, zuf - 
4. října 2011
12:08

Po čtyřech dlouhých letech se v pondělí v noci Amanda Knox (24) a její blízcí konečně dočkali. Soud rozhodl, že není vinna v případu brutální sexuálně motivované vraždy Britky Meredith Kercher, a dívku osvobodil. Co bude s krásnou Amandou teď? Nejspíš hodně zbohatne. Na její příběh už ve frontě čekají zájemci.

Amanda Knox se po čtyřech letech za mřížemi italského vězení konečně vrátí do rodného Seattlu v USA. Její případ ostře sledovala americká, britská, italská i další světová média. Ať už v listopadu roku 2007 zabil Meredith kdokoliv, jisté je, že z Amandy Knox se stala mediální hvězda.

Americké televizní stanice se předhánějí s nabídkami, první interview s osvobozenou Amandou by chtěla každá. Předpokládá se, že dívka o svém příběhu napíše knihu, která má velkou šanci stát se bestsellerem. O námět projevili zájem i filmaři, za prodej práv získá Amanda další milióny dolarů.

Objeví se také v proslulé talk show Oprah Winfreyové, která slíbila, že Amandině případu věnuje jeden celý díl. Krásná Amanda má našlápnuto k velmi slibné kariéře. Sama však říká, že chce hlavně zpátky své soukromí.

"Ráda bych pomáhala obětem justičních omylů. Chci, aby se ze strašných příběhů, jako je ten můj, podařilo vytěžit aspoň něco dobrého" nechala se slyšet Amanda. Ve vězení se věnovala studiu jazyků, plynně nyní mluví mimo jiné italsky. Podle jejích přátel je možné, že se bude živit jako tlumočnice.

Soudní řízení se táhlo dlouhých jedenáct hodin. Amanda oslovila soud plynulou italštinou: "Přišla jsem o přítelkyni tím nejhorším a nejnevysvětlitelnějším způsobem. Zemřela ve vedlejším pokoji. Kdybych tam byla, jsem teď taky mrtvá. Naštěstí jsem tam nebyla," pronesla pohnutě na svou obhajobu.

Rozsudek byl ohlášen na 20. hodinu místního času, nakonec ale padl až o pár hodin později. Osvobozená Amanda se rozplakala úlevou a zhroutila se na židli, slzy neskrývala ani její matka a sestra. Soud zároveň osvobodil i bývalého Amandina přítele, Raffaela Sollecita, který byl z vraždy Meredith taktéž obviněn.

Se zklamáním naopak odcházela rodina zavražděné studentky. "Na mou sestru se zapomnělo příiliš rychle. Byla to skvělá, milující dívka, a my se postaráme o to, aby nezmizela z paměti lidí," prohlásila Meredithina sestra. "Místo toho, aby se vzpomínalo na Meredith, stala se centrem pozornosti Amanda Knox," prohlásila nesouhlasně.

Zatímco britští a italští novináři vykreslovali Amandu jako temného vampa, který si užívá alkoholu, večírků a nevázané sexuální zábavy, američtí žurnalisté přinesli zcela jiný portrét.

Podle nich je Amanda milá, přátelská a oblíbená dívka. "Ta temná a divoká Amanda, o které se psalo v Evropě, nemá nic společného s mou kamarádkou, kterou znám léta," prohlásila Jessica Nichols (24), Amandina kamarádka ze školy.

Verdikt soudu překvapil italskou veřejnost, která neočekávala, že by byli Amanda a Raffaele zproštěni viny. Proti rozsudku protestovaly před budovou soudu stovky lidí. Ozývaly se i hlasy, které tvrdili, že Rudy Hermann Guede, který za vraždu Meredith dostal 16 let za mřížemi, odnesl vinu celé trojice jen proto, že je afroamerické národnosti.

Amanda Knox a její příběh v datech

  • 9. července 1987 se narodila v americkém městě Seattle
  • V roce 2005 odmaturovala
  • Roku 2007 se kvůli studiu přestěhovala do Itálie
  • V říjnu 2007 se seznámila Raffaelem Sollecitem
  • Na konci listopadu 2007 bylo nalezeno tělo zavražděné Meredith Kercher
  • V prosinci 2009 byla Amanda odsouzena k 26letému trestu za vraždu
  • V listopadu 2010 začal odvolací soud
  • V říjnu 2011 byla Amanda osvobozena

9274 ( 4. října 2011 14:31 )

Opravdu zvláštní - rodiče zavražděné dívky jistě trpí, ale to by jim dělalo radost, kdyby seděla nevinná? Když trpíme my, ať trpí nejvíce lidí všude naokolo? Mimochodem, podle rozsudku seděla nevinná žena čtyři roky ve vězení...

miriam ( 4. října 2011 14:07 )

majko, když se tedy nevyšetřilo, kdo meredith doopravdy zavraždil, bylo by podle tebe správné, aby šla sedět "tahle"? uspokojilo by tě to? chce se mi zvracet a jestli amandě závidš tu "slávu", tak máš fakt dost zvrácenej žebříček hodnot - já bych s ní neměnila...

majka60 ( 4. října 2011 12:27 )

Je to smutné, že se najednou zapomnělo nějak na tu zavražděnou.Kdo ji doopravdy zavraždil, to asi už nevyšetří, ne? Tahle bude nakonec slavná.

Zobrazit celou diskusi