Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sexuální vražedkyně Knox znovu před soudem: Je nevinná?

Autor: ČTK, pf - 
20. prosince 2010
11:52

Případ brutální vraždy při sexuálních orgiích, za kterou šli Amanda Knox (24) a její bývalý milenec Raffael Sollecito celkem na 51 let do vězení, zamířil opět k soudu. Ten při odvolání připustil nové důkazy týkající se vražedné zbraně – experti by měli kromě jiného provést kontrolu analýzy DNA, která byla sejmuta z rukojeti nože.

Britku Meredith Kercher v listopadu 2007 našli polonahou s podříznutým krkem v bytě, v němž žila spolu s Američankou Amandou Knox. Ta stejně jako její oběť studovala v italském městě Perugia, kam za vzděláním míří stovky mladých lidí. Knox za vraždu přesně před rokem poslal soud do vězení na 26 let, její někdejší milenec dostal za podíl na vraždě o rok míň.

Oba ale stále vinu popírají. Navíc vinu Knox před časem zpochybňovala také americká média, podle nichž pro její odsouzení neexistoval dostatek důkazů – svědci a analýzy DNA. Právě tyto aspekty případu teď připustil odvolací soud v Perugii, který rozhodl, že vyslechne nové svědky a také přijme nové důkazy

Nespolehlivé testy DNA

Soudci naplánovali vyslechnout amerického experta povolaného obhajobou – ten zamýšlí dokázat, že množství DNA nalezené na vražedném noži bylo příliš malé, aby ho šlo považovat za spolehlivé. Stopy DNA ale hrály v dokazování soudu první instance zásadní roli.

Kromě toho nařídil odvolací soudce provést novou analýzu háčků na podprsence oběti, z nichž policisté sejmuli stopy DNA spolupachatele Knox Raffaela Sollecita. Podle obhájce byl totiž vzorek za 45 dnů, které dělily den vraždy a dobu nálezu, kontaminován. V neposlední řadě odvolací soud vyslechne nové svědky, kteří by měli zvrátit klíčové tvrzení svědka žalobce o tom, že oba pachatele viděl v noc vraždy u bytu Meredith Kercher.

Zobrazit celou diskusi