Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Je jí dvanáct, ale jejímu tělu přes šedesát

Dívka stárne nepřirozeně rychle, trpí totiž chorobou zvanou Progerie
Dívka stárne nepřirozeně rychle, trpí totiž chorobou zvanou Progerie  (Autor: youtube.com)
Autor: bali, INT, mivrk - 
16. září 2011
07:30

VIDEO: Dvanáctileté Ontlametse Phalatse z Hebronu u afrického Johannesburgu zbývá už pouze pár let života, jako jediná žijící černoška trpí totiž velmi vzácnou a smrtelnou chorobou zvanou progerie (předčasné stárnutí). I přesto má dívka velké plány, chce být psycholožkou.

Dívka je opravdu jedinou žijící černoškou s touto nemocí. Od narození přitom vypadala normálně, ale postupem času se ukázalo, že něco není v pořádku. Ontlametse měla neustále vyrážky a matka usoudila, že dívka trpí kožní chorobou. Následovaly další příznaky stárnutí. Matka s dcerou byly denně u lékaře, ale až po dlouhých deseti letech lékaři diagnostikovali, že má progerii.

Většina lidí ji mezitím odsoudila, protože se domnívala, že trpí v Africe velice rozšířenou chorobou AIDS. Po zjištění správné diagnózy přišla úleva, ale i hrozba, že dívka se nemusí dožít ani 14 let. Nadace na výzkum progerie ale hradí dívce a matce cesty do amerického Bostonu, kde se podávají nejnovější léky na progerii, které nejsou jinak dostupné.

Možnost, že dívce prodlouží léčba život, je ale mizivá. Děti s progerií totiž téměř výlučně umírají na srdeční choroby ve věku mezi osmým a jednadvacátým rokem. Obvykle je také trápí vysoký krevní tlak a často je postihují mozkové mrtvice a srdeční selhání.

Zobrazit celou diskusi