Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladík prodělal 20 operací, porazil rakovinu

Modely tahačů od fi rmy z dalekého Kladna nemocného Honzíka potěšily
Modely tahačů od fi rmy z dalekého Kladna nemocného Honzíka potěšily  (Autor: Jiří Krušina)
Autor: Jiří Krušina - 
3. srpna 2010
06:56

Smutek v očích a pocit beznaděje má Honza Dobrovský (17) z Krnova. I přes nesmírně vážný zdravotní stav mu posudkoví lékaři z Bruntálu opět neudělili kartičku pro handicapované. Ta by mu ulehčila život. Nikdo mladíka přitom ani neprohlédl, aby jeho stav posoudil.

Dvacet náročných operací v pražském Motole, včetně prodělané rakoviny plic, má za sebou Honza. Nemá tenké střevo ani močový měchýř. K tomu mu selhávají ledviny a má vývod. Přesto mu posudkoví lékaři žádost o mimořádné výhody neschválili. Chlapce však na vlastní oči neviděli!

Maminka Jiřina Terazová (40) je zdravotní sestra. Nepracuje a stará se o Honzu a jeho mladšího bráchu Matěje (12). Tříčlenné rodině zůstává na měsíc 5 tisíc. Musí si však platit veškeré zdravotnické pomůcky.

Úřady komplikují život celé rodině

„Do poslední chvíle jsem doufala, že Honza kartičku pro vozíčkáře získá. Ušetřila by nám nemalé peníze za dálniční známku, parkovné, jízdné i vstup na různé akce. Posudková lékařka jej neviděla a rozhodla od stolu,“ posteskla si Jiřina Terazová.

Česká správa sociálního zabezpečení se odmítla bez písemného souhlasu Honzíkovy maminky k případu vyjádřit. Redakci zaslala jen písemné prohlášení: „Mimořádné výhody se poskytují občanům s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které podstatně omezuje jejich pohybovou nebo orientační schopnost,“ uvedla suše mluvčí Jana Buraňová.

Honza se dočkal pomoci od ostatních lidí

Honza v posledních týdnech dostal několik dárků od čtenářů Blesku. Z Kladna mu přišly modely kamionů. Do ostravského Mošnova byl pozván na projížďku tahačem.

Další kamioňák Petr Kratochvíl z Táborska slíbil, že Honzu vezme na jeho vysněný koncert Iron Maiden. Ředitel krnovské střední školy Zdeněk Welna přijal bez přijímaček Honzu do své školy na jeho vysněný obor automechanika.

Co Honza také prodělal

● nádorové onemocnění močového měchýře

● vyjmutí močového měchýře

● vyjmutí prostaty

● nádorové onemocnění plic

● operaci obou plic

● operaci jícnu

● operaci tlustého střeva

● operaci močovodů a jejich odstranění

● nahrazení močovodů vývodem

● nemá funkční tenké střevo

● absolvoval desítky chemoterapií

anasyi ( 5. srpna 2010 18:01 )

anka,ja jsem tou vetou pouze citovala zezule a odkazovala jsem ji na diskuze pod clanekm o Natalce atd.Dokonce,pod clankem o Natalce je prave dost napadani rodicu Natalky,kde byli v tu dobu,ze defakto nechali sve dvoulete dite samotne bez dozoru.Takze,ja si osobne myslim,ze kdyby pani zezule byla jine barvy plete,ze by diskuze byla peprnejsi.

orgastik ( 5. srpna 2010 07:26 )

Možná by se měl blesk zajímat i o to, jaký posudek posudková lékařka vydala. Je možné, že chlapci byly přiznány mimořádné výhody I. stupně, tudíž uznán lékařkou občanem těžce zdravotně postiženým, ale to už tu blesk nenapíše, že?

anka ( 4. srpna 2010 14:04 )

dekuji anasyi.......jen jedna veta me uplne prekvapila......rekla ji i pani pred tebou i ty.....,ze pokud by jste meli jinou barvu pleti,ze by se nikdo po otci neptal" - ja bych se teda ptala......me je jedno jakou ma kdo barvu pleti......ale kdyz nekdo si udela dite - ma odpovednost se o ne postarat.....A pokud je dotycny lempl a neplati na dite - v zivote -pokud dluzi, by nemel dostat zadnou pujcku od banky, kdyz je zamestnan, penize by meli byt strhavany z platu, pokud sedi na podpore, tak z podpory....pokud dela na cerno a nic nema - jit sedet.....at je to matka ci otec.....dokud stat stim nic neudela.....bude takovych vyzirek spousta.....

anasyi ( 4. srpna 2010 09:21 )

yeany,presne,co je v jinych statech EU za ,,normalni,, v cechach funguje jako forma ,,doprosovani,,.Ja jsem se uz nekolikrat vyjadrovala k socialnimu systemu v cechach,jen bych se opakovala.Jinak,posudkova lekarka zrejme jedna podle nejakych meritek,do kterych se musi vejit a nesmi prekrocit.Takze defakto,posudkova lekarka,i kdyz sama vidi,jak na tom dite je,musi svuj nazor zmenit,protoze je k tomu defakto i tlacena.Jako dalsi problem,bych videla,ze Honzikovi bude pristi rok 18 let a mel by si zadat o invalidni duchod.Mno,pokud se v cr setri,a delaji se skrty,ja si osobne myslim,ze zde pro Honzika nastane problem,protoze on se defakto pripravuje na sve budouci povolani,tzn., ze mu nemusi byt priznana plna invalidita.Ja si osobne myslim,ze tady asi neni neco nedoresenyho.

anasyi ( 4. srpna 2010 09:01 )

e.44,presne tak,ale ja si myslim,ze na teto diskuzi bude klid.Zrejme ti nejvetsi akteri drsnosti maji dovolenou

Zobrazit celou diskusi